• DOLAR 32.335
  • EURO 35.126
  • ALTIN 2309.58
  • ...
SON DAKİKA
Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cumhuriyetinde Yaşanan Hukuksuzluklar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şükrü Gündüz / Doğruhaber

Mazlum-Der Cezaevleri Çalışma Grubu Komisyon üyeleri Av. Okan Kadir Bektaşoğlu ve Av. Kaya Kartal, Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’nu ziyaret etti. Yapılan görüşmelerde özellikle cezaevlerinde tutulanların durumları, cezaevlerinin genel durumu ve yaşanan problemler, F tipi uygulamasının nasıl bir tecrit ortamı hazırladığı, gardiyanların mahpuslara karşı tutumlarının ne derece insanlıktan uzak ve onur kırıcı olduğu hususları üzerinde duruldu.

ÇIRILÇIPLAK SOYARAK ÜST ARAMASI YAPILIYOR

Komisyon üyelerinin görüştüğü Seyyid Ertul; (65 yaşında olan siyasi mahkûm el-Kaide dosyasından ceza almış) Yeni gelen mahkûmlar çırılçıplak soyularak üst araması yapılıyor.

Onur kırıcı olan bu muameleye karşı duranların, 8-10 kişilik görevli saldırısına maruz bırakılarak zorla elbiselerinin çıkartılması suretiyle arandıklarını söyledi. Ertul, yine nakiller sonrasında özel eşyalarının çoğunu getiremediklerini bir cezaevinde kabul edilen eşyanın bir başkasında güvenlik nedeniyle reddedildiğini söyledi.

GARDİYANLAR BİZİMLE ALAY EDİYOR

Hizbullah davasından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan Abdussettar Yıldızbakan ise yaşanan sıkıntıları şöyle anlattı: “İstemediğim halde koğuşum değiştirildi ve yalnız kalmak isteyen başka bir siyasi mahpusun koğuşuna zorla götürüldüm. Sırf ayrı odada kalmak istediğim için süngerli oda tabir edilen hücreye atıldım ve hakkımda disiplin soruşturması başlatıldı. Her seferinde gardiyanlar “Daha birbirinizi öldürmediniz mi?” şeklinde alay ederek tehdit ve hakaretlerde bulunuyor”

YEMEKLERİMİZ YERLERE DÖKÜLÜYOR

Kendilerine psikolojik baskı uygulandığı, en basit şikayetleri neticesinde gardiyanlarca “arama” adı altında odalarının ve eşyalarının dağıtıldığını ifade eden Yıldızbakan, Oruç için (Ramazan öncesi) beklettikleri yemeklerinin ve ayranlarının yerlere döküldüğünü, karşılık vermeleri için kışkırtıldıklarını, dini içerikli kitapların yerlere atıldığı, psikoloğun yüz yüze görüşme yapmadığı ve görüş alanına kağıt kapatmak suretiyle mazgaldan görüştüğünü, yaşanan sıkıntılar için İnfaz Hâkimliğine yapılan başvurulardan sonuç elde edemediğini söyledi.

CEZAEVİ MÜDÜRÜNÜN GÖZLERİ ÖNÜNDE DAYAK YEDİ

Komisyon üyelerinin görüştüğü ve 19 yaşında cezaevine giren Adem Tunç’un komisyon üyelerine “Burada koşulların çok ağır olduğu, keyfi aramaların yaşandığı, sürekli gardiyanların hakaret ve tehditlerine maruz kaldıklarını, telefonla görüşmelerinin engellendiğini, istediği arkadaşlarıyla kalmasının engellendiğini, sırf kavga çıksın diye 3 kişiye 1 kişilik yemek getirildiğini, sevdiği kızın fotoğrafını yırtmaları üzerine yatağını yaktığını” söylediği öğrenildi.

Adem Tunç, yatağını yaktıktan sonra hastaneye kaldırıldığını, hastaneden getirildikten sonra cezaevi müdürünün önünde sivil gardiyanlarca dövüldüğünü, 2 gün yemek verilmediğini, betonda yatırıldığını ifade etti.

TEKİRDAĞ 2 NO’LU F TİPİNDEKİ GENEL SORUNLAR

Mazlum-Der Cezaevleri Çalışma Grubunun Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumunda genel olarak:

Aileleri tarafından gönderilen kolilerin ellerine 1 ayda ancak ulaştığı, mektuplarının biriktirilerek getirildiği,

Ortak alana çıkma vb. haklarının ellerinden keyfi nedenlerle alındığı,

Müdürlerle görüşmenin mümkün olmadığı,

Sevk taleplerinin reddedildiği,

Açık görüş sırasında eşyalarını ziyaretçilerine veremedikleri,

Sıcak suyun haftada 1 gün, 2 saatliğine verildiği,

Kantinde satılan malzemelerin fazla pahalı olduğu,

İdarenin mahpuslara karşı fazla katı ve problemli davrandığı,

Bazı yazdıklarının dışarıya gönderilmediği,

Resmi kurumlara gönderilen ve bu kurumlardan gelen yazıların bazen engellendiği, bazen geciktirildiği,

Gazetelerinin biriktirilerek teslim edildiği hususları ayrı ayrı not edildi.

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir