• DOLAR 32.538
  • EURO 34.896
  • ALTIN 2489.78
  • ...
Yerel seçimlerde "muhtarlık" rağbet görüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

31 Mart 2019 yerel seçimlerine çok az bire süre kala belediyelerde sessizlik devam ederken bazı muhtarlar hükümetin yüklenmesi gereken görevleri seçim vaatleri arasında sayıyor.

2019 yılında rağbet gören muhtarlık seçimleri; açılan seçim büroları, çiğ köfteli mahalle toplantıları, ev ev yapılan ziyaretler ve seçim vaatleri ile adeta yerel yönetimde iktidar mücadelesine dönüşmüş durumda. Adıyaman merkezde yer alan 33 mahallede, yaklaşık 350 muhtar adayı yarışacak.

Muhtarlık seçimleri ile ilgili konuşan Adıyaman Köy ve Mahalle Muhtarları Mesleki Dayanışma Derneği Başkanı Abdulkadir Geylani Taş, muhtarlıkların bu kadar rağbet görmesinin altında yatan sebebin, Cumhurbaşkanı’nın muhtarlara yönelik yapmış olduğu çalışmalar ve ekonomik nedenler olduğunu belirtti.

Taş, "2014 yılına kadar muhtarlıkların kapanacağına dair sürekli bir dedikodu vardı. Fakat 2014’ten sonra özellikle 2016 yıllında Cumhurbaşkanı’nın muhtarlığı gündeme taşıması ile muhtarlıklar yeniden parladı. Isparta gezileri, umre gezileri derken muhtarların yetkilerinin artırılması, maaşların iyileştirilmesi, silah harçlarının alınmaması, sigortaların devlet tarafından yatırılması muhtarlıklara olan talebi bir hayli arttırdı. Bir dönem kapandı derken yeniden bir şahlandı muhtarlık camiası." dedi.

"Muhtarlık iş kapısı değil hizmet kapısıdır"

Kimi vatandaşların muhtarlığı bir kazanç kapısı olarak görmelerini doğru bulmadığını belirten Taş "1829’dan bu yana devam eden muhtarlık CHP döneminde 5 yıl gibi bir süreyle kapatıldı. Muhtarlık öğretmenler, köylerde imamlar şehir merkezinde polislerle yürütülmek istendiyse de başarılı olunmadı ve muhtarlıklar tekrardan devam ettirildi. Şuanda bazı işsiz arkadaşlarımız var. Muhtarlığı iş kapısı olarak görüyorlar. '5-10 yıl çalışsam.' diyor. Kendi mahallesinde kendine yakın seçmenlerinin hesabını yaparak muhtar adayı oluyor. ‘En azından BAĞ-KUR’um yatırılıyor. Beş yıl boyunca işim olur.’ diyor. Kendine göre iş kapısı olarak görüyor. Muhtarlık iş kapısı değil hizmet kapısıdır. Muhtarların telefonu 24 saat açık olmalıdır." ifadelerini kullandı.

"Muhtarın maaşı bin 730 liradır"

Muhtar adaylarının gittikçe arttığına dikkat çeken Taş "Her mahallede yaklaşık 25 aday varken iktidar olan partinin belediye başkan aday adayı 14’dü. Şu an Adıyaman merkezde 33 mahallede 330 muhtar adayı var. Bu da muhtarlığa rağbetin olduğunu gösteriyor. İnsanlar dedikodu yapıyor. ‘Muhtarın sekreteri var. Asgari ücret alacak.’ Yok böyle bir şey. Şu an muhtarların aldığı maaş bin 730 liradır." şeklinde konuştu.

"Muhtarlık yasası değişmeli"

80 yıldır hiç değişmeyen muhtarlık yasasının değişmesi gerektiğini söyleyen Taş, muhtarların da adaylık için belli kriterlere sahip olması gerektiğini vurguladı.

Taş, "80 yıllık bir muhtarlık yasası var. Bu yasa hiç değişmedi. Bir miktar para yatıralım, herkesin sabıkası araştırılsın. O mahallede oturup oturmadığı araştırılsın. Sağlık raporu önceden alınsın. Muhtarlığın da bir adaylık süreci olsun. Son gün birisi gelip sandığa listesini bırakarak aday olabiliyor. Böyle olmaması gerekiyor. Konfederasyon olarak bu kanunun değişmesi için bir çalışmamız var. Şu an yetişmediği için eski sistemden devam ediyor. Bir sonraki seçime mutlaka adayların önceden başvurmaları gerekiyor. Bunun da bir düzenlemesinin olacağına inanıyorum. Şu an öyle bir sistem yok." şeklinde konuştu.

Seçimlere yaklaşık bir buçuk ay gibi bir sürenin kaldığını dile getiren Taş, adayların birbirlerini rencide etmeden ve fazla masrafa girmeden çalışmalarını sürdürmelerini istedi. Taş, "Birbirinizi kırmayın, dedikodulardan vazgeçin." dedi. (Cemil Özdaş - İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir