• DOLAR 32.494
  • EURO 34.775
  • ALTIN 2481.468
  • ...
Mersin`in Altı Minareli Camii: Hz. Mikdat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Altı minareli görüntüsü ile uzaktan harika bir görünme sahip olan 6 bin kapasiteli Hz. Mikdat Camii, halk arasında Muğdat Camii olarak bilinmektedir.

Mersin merkez Yenişehir ilçesi sınırları içerisinde bulunan Hz. Mikdat Camii son zamanlarda yapılan eklemlerle birlikte bir külliye görünümü almış vaziyette.

Hz. Camii Külliye Görünümünde
1987 temeli atılan Hz. Mikdat Camii aradan geçen 5 sene içerisinde ancak faaliyete geçebildi.

 

Altı minareli olan Hz. Mikdat Camii halk arasında daha çok Muğdat Camii olarak bilinmektedir. Mersin ilk faaliyete geçtiği yıllarda kapasitesi yeterli gelmekteydi. Daha sonraki yıllarda Mersin`de aratan nüfus yoğunluğu Camii Kapasitesinin yetmemesine neden oldu. İlave olarak bin kişilik bir cemaat yeri daha yapılır. Var olan dört minarenin yanına ise iki minare ilave edilir. Uzunlukları 91 metre olan minarelerin sayısı altıya çıkarıldı. Batı ve arka kısımdaki dış revaklarla birlikte kapasitesi 10.000 kişiye kadar çıkıyor. Mimaride Selçuklu ve Osmanlı sanatının izleri görülüyor. Bunlarla birlikte, konferans salonu, kütüphane, aşevi, misafirhane, sağlık ocağı ve diğer birimleriyle külliye özelliği taşıyor.

Hac Uğurlamaları Buradan Yapılır
Hac mevsimi geldiği zaman Mersin il Müftülüğü tarafından organize edilen hac organizasyonların uğurlanma yeri olan Hz. Mikdad Camii, önemli gece ve günlerde tıklım tıklım dolup caddelere taşmaktadır. Mersin`in ezan sesi de buradan yükselir.

Kabir Ziyaretinde Hurafe İnanışı
Hz. Mikdat Camii`nin yanında bulunan kabrin Peygamber Efendimizin sahabelerinden Hz. Mikdat Bin Esved el Kındi`nin olduğuna inanılıyor fakat camii görevlileri mezarlığın sahabeye ait olmadığını söylüyorlar. Kabri ziyaret gelen vatandaşlar, kabir etrafında bulunan ağaçlara bez bağlayıp ev, araba, eş, çocuk v.b dünyevi taleplerde bulunmaktadırlar. İslam dininde olmayan bu tür hurafe inanışların ziyaretçiler tarafından sergilenmesi camii cemaatini rahatsız ediyor. (Osman Öksüz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir