• DOLAR 32.365
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2324.805
  • ...
Obama Tabiki Bunları Söyleyemez
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Independent gazetesinin deneyimli yazarı Robert Fisk, Obama`nın yapacağı konuşmaya şüpheyle yaklaşıyor.

Fisk, "Obama`nın güzel sözleri Orta Doğu`nun gerçek ihtiyaçlarına hitap etmeyebilir" yorumunu yapıyor ve Obama`nın bugün Orta Doğu konusunda neler söylemesi gerektiğini kendisine göre sıralıyor:

"Afganistan`dan yarın ayrılacağız. Irak`tan yarın ayrılacağız. İsrail`e koşulsuz, namert şekilde destek vermeyi bırakacağız.

"Amerikalılar, İsrail`i ve Avrupa Birliği`ni, Gazze kuşatmasını sona erdirmeye zorlayacaklardır. İsrail`e verilecek tüm fonları, kendisine ait olmayan Arap topraklarına koloniler kurmaya tümden ve koşulsuz şekilde son vermediği takdirde, askıya alıyoruz.

"İster Suudi, Suriyeli ya da Libyalı olsun, Arap dünyasındaki tüm kanlı diktatörlerle işbirliğine ve iş anlaşmalarına son veriyoruz ve tüm bu ülkelerde dev iş çıkarlarımız olduğu halde, demokrasiyi destekleyeceğiz. Ve pek tabi, Hamas`la görüşeceğiz."

"Başkan Obama, tabii ki bunları söylemeyecek." diyen Robert Fisk, Obama`nın Orta Doğu`da yaşananları anlamadığını savunuyor:

"Kendini beğenmiş ve yüreksiz bir insan olarak Orta Doğu`da Batı`nın "dostları"ndan, İsrail`in güvenliğinden bahsedecek ve sanki desteklemişmiş gibi Arap Baharı diye geveleyip duracak.

"Bir de İslam`ın ne büyük bir din olduğunu söylerken duyacağız. (Ama o kadar da büyük demeyecek tabi o zaman Cumhuriyetçiler, Obama`nın doğum sertifikasını istemeye başlarlar.)

"Bin Ladin konusunu kapatıp olanlara sırtımızı dönüp önümüze bakmamızı isteyecek. Korkarım Taliban aynı fikirde değil."

Robert Fisk`e göre "Obama`nın anlamadığı şey, yeni Arap dünyasında artık diktatör yağcılıklarına bel bağlanamayacak olması."

Fisk, CIA`in elinde nakit fonları olsa da pek az Arab`ın bu fonlara dokunacağını yazıyor ve Avrupalıların Amerikalılardan çok daha çabuk bu durumu anlayacaklarını savunarak şu sözlerle bitiriyor yazısını:

"Eski Orta Doğu sona erdi. Yeni Orta Doğu başlamak üzere. Uyansak iyi ederiz."
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir