• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Almanya`da Mezarda Emeklilik Tartışması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Emeklilik uzmanlarının sunduğu bilirkişi raporu, şu günlerde Federal Alman Meclisi`nde yoğun tartışmalara neden oluyor. Raporda emeklilik yaşının 67’den 70’e çıkarılması tavsiye ediliyor. Bu yönde bir yasal düzenleme, emekli maaşı almaya hak kazananların sayısının azalması ve emekli maaşlarındaki düşüş nedeniyle yaşlılar arasında yoksulluk tehlikesinin de artması anlamına geliyor. Bu durum 11 milyon insanı etkileyecek. Yakın gelecekte yoksullar arasına sadece az kazanan ya da uzun süredir işsiz olanlar değil, orta sınıf da giderek daha fazla dahil olacak. Şu anda çoğunu kadınların oluşturduğu milyonlarca yaşlı insan uluslararası ölçülere kıyasla yoksul kabul ediliyor.

"Eski günlerime döndüm"

Emekli Beate Gräbert`in evinde son zamanlarda sürekli aynı yemek yeniyor. Patates ve havuç ezmesi… “Ben zaten böyle yetiştim. Az yemekle. Eskiden ormana gidip mantar ve üzümsü meyveler, kahve için palamut taneleri vesaire arardık. Şimdi o günlere geri dönüyoruz“ diyen Gräbert emeklilik maaşının yetmediğini belirtiyor.

Gräbert`in evinde kalorifer mümkün olduğunca kapalı duruyor. Isınmak için eski bir kazakla yetiniliyor. 72 yaşındaki Beate Gräbert, yaklaşık 14 yıldır bu şekilde yaşıyor. Yüzlerce kilometre uzakta yaşayan ve işsiz olan çocukları ise ona destek olamıyor. Kaynakçı eşi yıllar süren işsizliğin ardından ağır bir hastalığa yakalanınca bir de eşinin bakımını üstlenmek zorunda kalmış. İçinde oturdukları iki odalı küçük evin kirası ve ilaç ödemelerini çıkarınca, geçinmeleri için geriye günde 2 euro gibi bir miktar kalıyor. Dünya Bankası uzmanlarına göre dünya genelinde bir milyarın üzerinde insan aynı parayla geçimini sağlamak zorunda. Ancak tek fark bu insanların Almanya gibi zengin bir sanayi ülkesinde değil, kalkınmakta olan ülkelerde yaşamaları.

Milyonlar yoksullukla mücadele ediyor

Resmî verilere göre, Almanya’daki yaklaşık 21 milyon emeklinin yüzde 10 kadarı yoksulluktan muzdarip. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), emekli yoksulların oranının daha da artacağı görüşünde. Bunun nedeni ise yeni gelen çalışan genç neslin sayıca küçülmesi, dolayısıyla emekli sandığına ödenen primlerin de azalması.

Almanya`da gittikçe daha fazla yaşlı yalnız yaşıyor. Bunun etkileri özellikle büyük şehirlerde fark edilebiliyor. Ülke genelinde kamuya açık aşevlerinin sayısı son yıllarda ikiye katlanarak 2 bine çıktı. “Düzgün giyimli insanlar, yiyebilecek birşeyler bulmak için çöp kutularını karıştırıyor. Bir şey bulduklarında yiyor ya da yanlarında götürüyorlar. Bu, üzücü bir durum“ şeklinde konuşan bir büfe sahibi, tanık olduğu şeylere inanamadığını belirtiyor.

"Devletin emekli sandığına katkısı artmalı"

Sendikalar ve sosyal yardım kuruluşları, yaşlılıkta yoksulluğun önlenmesi için asgari ücret uygulaması getirilmesi ve devletin emekli sandığına katkısının artması gerektiğini savunuyor. Alman hükümeti şu sıralar, düşük ücretliler için asgari emeklilik maaşı getirilmesi olasılığını inceliyor. Yaşlılar arasında yoksulluk konusunda bugünlerde çalışmalarına başlaması planlanan komisyon ise hükümet tarafından feshedildi. Umutlar bir sonraki bahara, sonbaharda başlatılması beklenen hükümet diyaloğu projesine kaldı.

DW

Bu haberler de ilginizi çekebilir