• DOLAR 32.439
  • EURO 35.46
  • ALTIN 2324.52
  • ...
İsmail Heniyye ile Röportaj
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Filistin Başbakanı İsmail Heniyye, Gazze Şeridi`nde yeniden güvenlik boşluğu oluşturma çabalarının başarısız kaldığını belirterek, güvenlik güçlerinin Gazze halkının kişisel ve sosyal güvenliğine yeniden itibar kazandırmayı başardığını ve hangi isim altında olursa olsun bu itibarın bir kez daha kaybolmasına izin vermeyeceğini söyledi.

Filistin Enformasyon Merkezi`ne konuşan İsmail Heniyye, Gazze Şeridi`nin son yıllarda yoğun bir şekilde hedef alındığını; askeri ve ekonomik yönden, güvenlik, medya ve düşünce açılarından çeşitli ve karmaşık bir kampanyanın hedefi olduğunu bildirdi.

Mısır ile ilişkilerinin stratejik olduğunu bir kez daha vurgulayan Heniyye, " Mısır bizim için ve ümmet için tarih, coğrafya ve insan gücü demek. Kültürel, fikri, politik, medyatik, askeri ve ekonomik güç demek" dedi.

Filistin Başbakanı, Gazze`nin yeniden imarı, Rafah Kapısı`ndan Gazze`ye giriş ve çıkışların kolaylaştırılması, Gazze Şeridi`ne elektrik, doğalgaz, yakıt ve inşaat malzemesi gibi temel ihtiyaçların sağlanması gibi konularda Mısır`ın yeni yönetiminden daha çok ve doğrudan adımlar atılmasını beklediklerini söyledi.

Gazze`de güvenlik boşluğunu yeniden ihya etme çabalarından ve radikal cemaatlerin varlığından bahsedilmesi ışığında İtalyan aktivistin öldürülmesi olayını nasıl yorumluyorsunuz?

Bu olayın istisnai bir durum olduğunu daha önce de vurguladık. Filistin halkını, kültürünü ve dinini temsil etmemektedir. Gazze Şeridi`nde güvenlik boşluğunu yeniden ihya etme çabalarının hepsinin büyük bir başarısızlıkla sonuçlandığını söyleyebiliriz. Gazze halkının kişisel ve sosyal güvenliğine yeniden itibar kazandırmayı başaran güvenlik güçleri hangi isim altında olursa olsun bu itibarın bir kez daha kaybolmasına izin vermeyecektir.

Aynı bağlamda, Gazze Şeridi`nin birkaç yıldır yoğun bir şekilde hedef alındığını; askeri ve ekonomik yönden, güvenlik, medya ve düşünce açılarından çeşitli ve karmaşık bir kampanyanın hedefi olduğunu söylememiz gerekir. Siyonist işgalci ve yandaşları başta olmak üzere çeşitli taraflar bu komplonun içerisindedir. Fakat bütün bu çabalar halkın, hükümetin, siyasi ve sosyal grupların bilinci ve direnişi karşısında başarısız kalıyor.

Ayrıca hükümet Gazze Şeridi`ndeki genel huzur, sükunet ve güvenlik ortamını bozan bu tür olayların bir daha yaşanmaması için elinden gelen her çabayı gösteriyor. Bu gibi davranışları yapanların bilerek de yapsa bilmeyerek de yapsa Siyonist işgalcinin çıkarına hizmet ettiğini tekrar tekrar söyledik. Biz bu gibi olaylara karşı koymada halkımızın bilincine, imanına, liderleriyle ve hükümetiyle kenetlenmesine güveniyoruz.

Mahmud Abbas`ı Gazze`ye davetinizin ardından ortaya çıkan tartışma ve Fetih ile gizli görüşmeler yürütüldüğü haberleri ışığında uzlaşıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?

Uzlaşı bizim için ilke ve strateji. Başarılı olması için ve uygun ortamın sağlanması için elimizden geleni yaptık. Böyle olmaya da devam edecek ve pusulayı şaşırmayacağız. Uzlaşının başarılı olması ilgili tüm tarafların aynı şekilde olumlu adımlar atmasını gerektirir. Böyle olmalı ki sonuçları kabul edilebilir olsun. Şu ana kadar pratik adımlar atmayan Fetih`deki kardeşlerimizde bu eksik. Uzlaşıya teşvik edici bir ortam sağlamadılar ve iyi niyet gösterisinde bulunmadılar.

Ciddi ve hakiki bir uzlaşının sağlanması ve başarılı olması için çaba gösterdiğimizi bir kez daha vurguluyoruz. Daha önceki anlaşmalarda olduğu gibi Filistin halkı ve ümmet önce bir takım şekilde kalan görüntüler ve sloganlarla, arından da anlaşmanın aksamasıyla karşılaşıp şok olmasın. Herhangi bir uzlaşıdan istenen kapsamlı ve net olmasıdır. Başkalarını ikinci plana atan eski politikalardan uzak olması, Filistin sahasındaki tüm taraflar ve programlar arasında gerçek ortaklığı sağlaması gerekir.

Buna ek olarak uzlaşı, Fetih`in kararı uluslararası baskıdan ve Amerikan baskısından kurtulduğu anda sağlanabilir. Fetih`in kısır müzakerelere inanmayı bırakması gerekiyor. Filistin halkının haklarını ve sabitelerini koruyacak yeni bir strateji üzerine kurulu birlik ve bütünlük haline ihtiyacı var.

Bize gelince, biz hâlâ Mısır devletini ve uzlaşıdaki rolünü önemli ve gerekli görüyoruz. Uzlaşının başarılı olması için Mısır`ın her türlü girişimine olumlu yaklaşacağız.

Siyonistlerin Gazze Şeridi`ne yönelik son saldırıları neredeyse yeni bir savaşa dönüşecekti. Siyonistlerin bayramları bittikten sonra yeni saldırılar bekleyenler var. Bu tahminler yerinde mi? Bu konuya nasıl yaklaşıyorsunuz? Fiili ateşkes hali konusunda Filistinli gruplar arasındaki görüş farkları hakkındaki düşünceniz nedir?

İşgalciye güvenilmez. Biz işgalciye güvenmiyoruz ve ondan daima en kötüsünü bekliyoruz. İşgal güçleri halkımıza karşı her gün yeni saldırılar gerçekleştiriyor ve oyunun kurallarını değiştirmeye çalışıyor. Fakat Filistin halkı ve direnişi bu oyunların farkında. Kanlı ve barbar mesajlarını çok iyi okuyor.

Filistin halkının azim ve direnişinin, mücadeleyi idare başarısı ve sabrının da Siyonist işgalci tarafından bilindiğini tahmin ediyorum. İşgalci, Filistin halkının saldırı karşısında sessiz kalmayacağını ve sadece kendisinin eziyet görmesine izin vermeyeceğini çok iyi biliyor. O dönem artık geçti.

Hiç şüphesiz işgalci vatandaşlar arasında korku ve endişe yaymak için sürekli psikolojik ve medyatik bir savaş yürütüyor. Bunun için de gerçekleri saptırma, yalan, söylenti ve kara propaganda yollarına başvuruyor. Fakat bu artık çok açık hale geldi ve biliniyor. Halkımız buna alıştı. Halkımız yalanlara artık kesinlikle kanmıyor.

Biz hükümet olarak Filistinli direniş gruplarının üzerinde uzlaştığı her anlaşmaya gözlemci olmaya hazırız. Filistinli direniş gruplarının vatandaşların maslahatını hissedecek oldukça yüksek bir bilinç seviyesine ulaştığına inanıyorum. Direnişlerini en güzel şekilde idare etme gücüne ve idaresine sahipler. Filistinlilerin silahının basiretli, bilinçli ve sorumluluk sahibi olduğunu söyleyebiliriz. Ne istediğinin farkında ve gideceği yolu biliyor. Olgunluk aşamasına ulaştı.

Yeni yönetimle birlikte Mısır ile ilişkilerin eskisinden farklı bir şekilde geliştiği açıkça görülüyor… Bu ilişkiyi nasıl görüyorsunuz? Mısır`ın yeni yönetiminden ne istiyoruz?

Mısır ile ilişkilerimizin stratejik olduğunu söyledik. Bu ilişkiye tek taraflı ve geçici tavırlar olarak değil de kapsamlı ve komple bir ilişki gözüyle bakıyoruz. Mısır bizim için ve ümmet için tarih, coğrafya ve insan gücü demek. Kültürel, fikri, politik, medyatik, askeri ve ekonomik güç demek. Mısır`ın istikrarı, gelişimi ve ilerlemesinin sadece Mısır`ın ciğerleriyle nefes alabilen komşu halk olarak bizim üzerimizde de olumlu etkileri olacaktır. Bu nedenle Filistin halkı ablukanın kaldırılması, Gazze`nin yeniden imarı, Rafah Kapısı`ndan Gazze`ye giriş ve çıkışların kolaylaştırılması, Gazze Şeridi`ne elektrik, doğalgaz, yakıt ve inşaat malzemesi gibi temel ihtiyaçların sağlanması yolunda daha çok ve doğrudan adımlar atılmasını beklemektedir.

Bazıları Mahmud Abbas`ın Mısır`a yaptığı son ziyareti Mısır`ın Hamas Hareketi`yle ilişkilerinin gelişmesi aleyhine karşı kışkırtıcı bir ziyaret çerçevesinde değerlendirdi. Bu konuda sizin görüşünüz nedir?

Bizim aleyhimize kışkırtma çabaları –ki bunlar pek çok- hepsi başarısız oldu. Aleyhimize kışkırtmaya kalkışanların kendilerine geri döndü. Mısır yönetiminin kimsenin kimseye karşı kışkırtmasına kulak asacağını sanmıyorum. Filistin evinin gerçek ortaklık kuralı doğrultusunda düzenlenmesi yolunda Mısır`ın olumlu ve ileri duruşlar sergilemesini bekliyor ve ümit ediyoruz.

Şalit dosyası hâlâ askıda. Avrupalı yeni bir aracının devreye girmesi için Alman aracının aracılığa son verdiği yönünde çelişkili haberler var… Bu konunun gerçeği nedir? Esir değişiminin şu ana kadar gerçekleşmesini engelleyen ne?

Esir asker Şalit`in Filistinli esirlerle takası için Filistinli direniş gruplarıyla Siyonist işgalci arasında yapılan müzakereler konusu direniş gruplarını ilgilendiren ve hükümetle ilgisi olmayan bir konu. Fakat Siyonist işgal zindanlarında yatan Filistinli esirlerin serbest bırakılmasını sağlayacak onurlu bir takası destekliyor ve onaylıyoruz.

Not: Bu röportaj Filistin Başbakanı İsmail Heniyye ile uzlaşı anlaşması sağlanmadan hemen önce yapılmıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir