• DOLAR 32.462
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2471.642
  • ...
`İİT Yanlış Anlaşılmaları Gidermeye Çalışacak`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Teşkilat tarihinde bir ilk olarak kurulan Komisyon`un ikinci toplantısının açılışında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu birer konuşma yaptı. Ahmet Davutoğlu`nun ardından konuşan Ekmeleddin İhsanoğlu, toplantıya ev sahipliği yaptığı için Davutoğlu`na teşekkür ederek, bunun `Türkiye`nin insan haklarına verdiği önemin bir diğer göstergesi` olduğunu belirtti. İhsanoğlu, "Türkiye, İİT üyesi ülkeler arasında insan hakları alanında en üst standartlara sahip olanıdır. İslam dünyasında işleyen ve etkin demokrasiye sahip bir ülke olarak, Türkiye`nin insan haklarına yönelik taahhüdü herkesin saygı ve takdirine mazhar olmuştur." dedi.

ULUSLARARASI ALANDA TÜM BÖLGELERİ KAPSAYAN İLK İNSAN HAKLARI MEKANİZMASI

İİT bünyesinde Bağımsız Daimi İnsan Hakları Komisyonu oluşturulmasının, İİT tarihinin en büyük başarılarından biri olduğuna dikkat çeken İhsanoğlu, "Günümüzde ve özellikle de İslam dünyasının bir kısmında yaşanan kayda değer değişimler bağlamında bu Komisyonun kurulması zamanlı olmuştur. Komisyon, uluslararası alanda tüm bölgeleri kapsayan ilk insan hakları mekanizması özelliğini taşımaktadır. Bu bağlamda uluslararası camianın ilgisini cezbetmektedir. İİT`nin görünürlüğünün artmasına da katkıda bulunan Komisyonun gerçek potansiyeli, teşkilatın güvenirliğinin güçlendirilmesinde yatmaktadır." ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz günlerde Mekke`de düzenlenen Dördüncü Olağanüstü İİT Zirve Toplantısı`nda ele alınan bazı önemli konuların bugünkü toplantının gündemini oluşturduğunu kaydeden İhsanoğlu, "Bu durum, komisyona olan güvenimi teyid etmektedir. Günümüzde Suriye, Myanmar ve Mali, insan hakları alanında en vahim gelişmelerin yaşandığı ülkeler arasında önde gelmektedir. Bu meseleler Bakanlar düzeyinde insan hakları perspektifi temelinde takip edilmektedir." dedi.

"KADIN, ÇOCUK HAKLARI VE KALKINMA KONULARI ÖNCELİKLİ"

Komisyon`un çalışmaları hakkında da bilgi veren İhsanoğlu, 2012 Şubat ayında Cakarta`da gerçekleştirilen komisyonun ilk toplantısında ortaya koyulan 5 unsur olan `tamamlayıcılık, önceliklendirme, aşamalı yaklaşım, yenilikçi ve güvenilirlik ilkelerinin`, komisyonun çalışma ilkeleri olarak kabul edilmesini memnuniyetle karşıladığını aktardı. İİT Genel Sekreteri, komisyon üyelerinin öncelikli olarak ele alacakları konular arasında kadın ve çocuk hakları ile kalkınma hakkı gibi meselelerin olduğunu ifade etti.

"İSLAM DÜNYASINDAKİ YANLIŞ ANLAMALARIN GİDERİLMESİNE ÇALIŞILACAK"

Komisyonun, kadının İslami gelenek ve toplumlardaki statüsü konusunda mevcut bazı yanlış anlayış ve algılamaların giderilmesinde önemli bir rol oynayacağına inandığını belirten İhsanoğlu, "Zorlu ve uzun bir çalışma gerektirecek bu çabalarında komisyonun çalışmalarını sonuç alıcı bir biçimde önceliklendirmesi ve kısa ve orta vadede ulaşılabilecek sonuçlar üzerinde durması yararlı olacaktır." dedi.

Çocuk hakları alanında ise komisyonun BM Çocuk Hakları Sözleşmesi (CRC) ve İİT Çocuk Hakları Sözleşmesi arasındaki uyumu inceleyebileceğini kaydeden İhsanoğlu, "Esasen komisyonun katma değeri, insan hakları alanında İİT bünyesindeki mevcut ve halen yürütülmekte olan çalışmalara yönelik uzman görüş sağlamak şeklinde olacaktır." diye konuştu.

Kalkınma hakkı bağlamında ise Komisyon`un karşılaştırmalı üstünlüğe sahip bulunduğunu kaydeden İhsanoğlu, "Bu bağlamda çalışmalara sekte vuran kuzey-güney yaklaşım farklılıklarından etkilenmeyecektir. Bu sayede konuya ilişkin anlaşmazlıkların ve görüş ayrılıklarının giderilmesine yardımcı olacaktır. Ortak İslami eylem temelinde İİT`nin kalkınma hakkının hayata geçirilmesine yönelik avantajının iyi kullanılması, Komisyonun en önemli katkılarından biri olabilecektir. Bu çerçevede, insan varlığının insan hakları olgusunun merkezine oturtulmasına yönelik hedefe ulaşılmasına katkı sağlayacak ve somut sonuçlar elde edilmesi mümkün olabilecektir. Bu bağlamda, Komisyonun bir çalışma modeli ortaya koyması gerekecektir." şeklinde konuştu.

İİT İnsan Hakları Komisyonun kurulması, uluslararası camiada ve özellikle insan hakları çevrelerinde olumlu bir adım olarak karşılandığının altını çizen Genel Sekreter, komisyonun Eylül ayında New York`ta yapılacak Yıllık Koordinasyon Toplantısı ve Kasım ayında Cibuti`de düzenlenecek Dışişleri Bakanları Toplantısı da dahil olmak üzere tüm önemli İİT toplantılarında temsil edilmesi için tam destek vermeye hazır olduğunu aktardı.

İhsanoğlu, "Uluslararası camianın ilgi odağı olarak çalışma ve faaliyetleriniz bazı çevrelerde beklentilerin artmasına yol açacak, bazılarınca ise şüphe ve tereddütle karşılanacaktır. Bununla birlikte, İslam dünyasının ilk bağımsız insan hakları kuruluşu olarak güvenirliği sağlamak veya yitirmek sizlerin elindedir. Bağımsızlığınız her şeyden önemlidir ve korunması elzemdir. İnsan hakları meseleleri İİT`nin gündemindeki her konuyla bağlantılıdır." ifadelerini kullandı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir