• DOLAR 32.521
  • EURO 34.589
  • ALTIN 2493.12
  • ...
Arktik Buzullarında Rekor Erime
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1979 yılından beri kuzey kutup bölgesini uydudan gözetleyen Japon Uzay Keşif Ajansı (JAXA) rekor erime ile buzulların 4,21 milyon kilometrekareye düştüğünü açıkladı. JAXA`ya göre bu süreçte yapılan ölçümlerde en fazla erime 2007`de gerçekleşmiş ve buzulların kapladığı alan 4,25 milyon kilometrekareye gerilemişti. Ria Novosti`ye açıklamada bulunan St. Petersburg Arktik ve Antarktika Araştırma Merkezi uzmanı Aleksander Danilov, "Buzul yoğunlukları da zayıfladı.

Çok fazla değil, ancak yeterince ince. Bazı bölgelerde buzul kalınlığı 10-15 santimetreye kadar düşüyor." değerlendirmesinde bulundu. Aşırı sıcak bir yaz mevsiminin yaşandığını kaydeden Danilov, buzullarda erimenin eylül ortasına kadar sürebileceğini söyledi. ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi`ne (NSIDC) göre de, ağustos başından bu yana günlük erime temmuz ayına göre iki kat arttı. Güçlü rüzgârların etkisi ile parçalanan buzullar da erime sürecini hızlandırıyor. Danilov da NSIDC`ın atmosferik olayların artmasının kutup bölgesinde aşırı rüzgârların oluşması ve erime sürecini hızlandırması tespitine katılıyor.

Rus uzman, rüzgarlarla parçalanan buzulların yine rüzgârlarla Atlantik`e doğru sürüklendiğine de dikkat çekiyor. Ria Novosti`ye açıklamada bulunan Rusya Meteoroloji Servisi Başkanı Aleksander Frolov`a göre ise, küresel ısınmanın önüne geçilemezse, önümüzdeki 30-40 yıl içinde buzul kalmayacak. Rusya Olağanüstü Hal eski Bakanı Sergey Şoygu geçen yıl düzenlenen çevre konferansında yaptığı açıklamada küresel ısınmanın önüne geçilememesi durumunda, en az 800 milyon kişinin sular altında kalacağını iddia etmişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir