• DOLAR 32.355
  • EURO 35.633
  • ALTIN 2323.136
  • ...
israil Barış İnisiyatifi Üyeleri, Mısır`da
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

israil basınına göre, heyet, El Arabi ile görüşmelerinde, İsrail-Arap uzlaşmazlığının çözümü için 2002 Suudi Barış İnisiyatifini esas alan bir barış anlaşması teklifini de sundu.

İsrail İç Güvenlik Örgütü`nün (Şin Bet) eski başkanlarından Yaakov Peri, İsrail`in eski ABD Büyükelçisi Danny Gilerman, karşı casusluk teşkilatı Mossad`ın eski başkanlarından Danny Yatom ve İsrail ordusu askeri istihbaratının eski başkanı Amnon Lipken-Şahak`ın da aralarında bulunduğu heyetin ziyareti, Mısır Dışişleri Bakanlığının davetiyle gerçekleşti.

Mısır Dışişleri Bakanlığının, İsrail Barış İnisiyatifi`nin geçen Nisan ayında Tel Aviv`de barışla ilgili planını açıklamasından sonra grupla temas kurarak daveti ilettiği belirtildi.

Suudi Barış planına benzer şekilde, söz konusu inisiyatif, Filistinli mülteciler konusunda bir uzlaşmaya varılmasını önererek, 1967 sınırlarına dayalı iki devletli çözüm çağrısında bulunmuştu.

Heyetin başkanlığını yapan Yaakov Peri`nin, Kahire`de bugün gerçekleşen görüşmede, Mısır Dışişleri Bakanı ile toplantıda dile gelen barış mesajının, İsrail liderliğini de bir diplomatik inisiyatif için cesaretlendireceğini umduğunu dile getirdiği bildirildi.

Toplantıya katılan İsraillilere göre, Mısır Dışişleri Bakanı El Arabi de "Arap dünyasında esen değişiklik ve demokrasi rüzgarlarından bir barış anlaşmasına ulaşmak için yararlanmak İsrail`e bağlı" diye konuştu.

El Arabi, ayrıca "Barıştan başka bir alternatif yok. Mısır İsrail ile barışı ve bunun getireceği süreci kabul etmelidir. İsrail-Filistin krizinin çözümü, bölgede barışa ulaşmanın da anahtarıdır" dedi.

Peri, Kahire`ye gitmeden önce, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu`nun kendileri ile görüşmemesinden duyduğu hayal kırıklığını dile getirmişti.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir