• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Mardin`de 1700 Yıllık 2 Adet Maske Bulundu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Mardin Müze müdürlüğü tarafından Dargeçit ilçesi yakınlarında inşaatı süren Ilısu barajı havzasında yapılan kazı çalışmalarında M.S. 3`üncü yüzyıla ait Roma imparatorluğu dönemine ait demir ve bronz maske bulundu.
Mardin Müzesine bağlı Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvar`ında restore edilen ve Gezici tiyatroculara ait olduğu belirlenen maskeler, önümüzdeki günlerde müzede teşhir edilecek.

 

Toprak altından çıkarılan maskeler, Mardin müzesi Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvar`ında restore edilerek, koruma altına alındı. Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan ile birlikte ortaya çıkan maskeleri basına tanıtan Kültür ve Turizm Müdürü Davut Beliktay, Ilısu barajı havzasında Mardin Müzesi ekipleri tarafında yapılan kazılarda toprağın altından ortaya çıkarılan maskelerin yapılan laboratuar analizleriyle M.S. 3.yüzyıl Roma imparatorluğuna ait olduğunun tespit edildiğini söyledi.

 

Daha Önce Dünyanın İlk Tapu Senedi ve Oyuncağı Bulunmuştu
Nusaybin ilçesi Gırnavaz köyünde yapılan kazılarda daha önce ilk tapu senedi olan bir tablet ve ardından ilk oyuncak araba çıktığını hatırlatan Kültür ve Turizm Müdürü Davut Beliktay, Mardin`in her yerinin tarihle dolu olduğunu, bunun da bölgedeki değerleri bilme, görme ve tanıma açısından çok önemli olduğunu ifade etti.

 

Yaklaşık 1700 yıllık tarihi geçmişi bulunan maskelerin, Romalılar döneminde Mardin`e gelen tiyatro grubu tarafından oyunlarda kullanıldığı tespit ettiklerini belirten Beliktay, \"Şimdi de Ilısu barajında yapılan kazı çalışmalarında 1700 yıllık maskeler çıktı. Maskeler Restorasyonu bittikten sonra Mardin müzesinde sergilenecek. Dolayısıyla Roma dönemindeki bu eser o dönemde bu bölgede tiyatro olmadığı için gezici tiyatrolar o dönemde buraya geliyordu. Bu maskelerin o döneme ait olduğu tahmin ediliyor. Bu da üçüncü yüzyılda olan bir çalışma.\"dedi.

 

Beliktay, bulunan maskelerin birinin bronz, diğerinin ise demirden yapıldığını ve Türkiye`de çok nadir bulunduğunu da sözlerine ekledi. (Musab Şengül - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir