• DOLAR 32.576
  • EURO 35.022
  • ALTIN 2423.941
  • ...
Şevval Ayında Oruç Tutmak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hz. Eyyüb el-Ensarî’nin rivayet ettiği bir Hadis-i Şerifte Efendimiz (s.a.v) “Bir kimse Ramazan ayı orucunu tutar ve ona ilaveten Şevval ayında altı gün oruç tutarsa bütün bir seneyi oruçla geçirmiş gibi olur” buyurmuşlardır.

Bu hadis, Ramazan-ı Şerif ayından sonraki Şevval ayında altı gün oruç tutmayı teşvik etmektedir. Bunun karşılığında ise bir yıllık oruç tutmanın sevabı vaat edilmektedir. Bunu her sene böyle yapan da ömür boyu oruç tutmuş gibi olur. Şevval orucunun meşru kılınmasındaki sır ise şudur: Ramazan ayının peşindeki oruç, farz namazların peşinden kılınan sünnet namazları gibidir. Nasıl ki bu sünnetler, farzlardan olması muhtemel kusurları telâfi ediyorsa, Şevval ayında tutulan oruç da Ramazan orucunda bulunması muhtemel kusurları telâfi eder. Ayrıca oruç ibadetinden usanılmadığı da ifade edilmiş olur.

Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Peygamber Efendimiz (s.a.v) bu günlerde hem oruç tutmuşlar ve hem de tutulmasını tavsiye etmişlerdir. Bu oruçların bayramın hemen arkasından peş peşe tutulması daha faziletli olmakla birlikte ay içerisinde aralıklı tutmak da mümkündür. Kaza ve adak oruçlarının bugünlerde tutulmasıyla da aynı sevap elde edilir.

İçinde bulunduğumuz Şevval ayında mutlaka bu orucu tutmaya gayret gösterelim. Bu oruç, bizler için bir müjdedir. Bu fırsatı kaçırmayalım ve iyi değerlendirelim.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir