• DOLAR 32.551
  • EURO 34.9
  • ALTIN 2433.519
  • ...
Yeni IMF Başkanı Kim Olmalı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

IMF, şu anda vekaleten John Lipsky tarafından yönetiliyor.
Avrupa Birliği ülkeleri, IMF`nin yeni başkanının Avrupalı olması gerektiğini savunuyor.

Almanya başbakanı Angela Merkel, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, euro bölgesinin sorunlarının, Avrupalı bir başkanı gerekli kıldığını söyledi.

Avrupa Komisyonu başkanı Jose Manuel Barrosso`nun sözcüsü ise, "IMF`ye en çok katkı yapan AB üyesi ülkelerin, katkıcı ülkelerden yeterli desteği alabilecek güçlü bir aday üzerine hemfikir olması çok doğal olacaktır" dedi.

Ancak gözlemciler, yeni başkanın seçilmesi sürecinin, Avrupa ile yükselmekte olan ekonomiler arasında bir iktidar mücadelesine yol açacağını düşünüyor.

IMF`nin başkanlık pozisyonunu Avrupalılar için ayırma geleneğinden vazgeçmesi çağrısı yapan ülkeler arasında Güney Afrika, Brezilya ve Meksika da var.

Reuters haber ajansı, Çin hükümeti adına açıklama yapan sözcünün, seçim sürecinin "açık ve adil" olması gerektiği sözlerini aktardı.

Ancak, IMF başkanı 24 üyeli yönetim kurulu tarafından seçiliyor ve yönetim kurulunun çoğunluğunu da G7 üyesi gelişmiş ekonomilerin temsilcileri oluşturuyor.
Kahn iddiaları reddediyor

Strauss- Kahn yaptığı yazılı açıklamada, hakkındaki iddiaları kesin bir dille reddetti.

Kahn yaptığı açıklamada "IMF direktörlüğü görevinden istifamı sunmuş olmaktan dolayı derin üzüntü içindeyim " derken onur ve bağlılıkla hizmet verdiğini söylediği kurumu korumak istediğini belirtti.

Dominique Strauss-Kahn, "Tüm gücümü, zamanımı ve enerjimi, masum olduğumu kanıtlamaya adamak istiyorum" diye yazdı.

Strauss- Kahn, cinsel saldırı suçlamasıyla Pazartesi gününden bu yana New York`ta bir cezaevinde tutuluyor.

Dominique Strauss-Kahn, bugün bir kez daha, kefâletle tahliye talebinde bulunacak.

Strauss-Kahn`ın Pazartesi günü yaptığı kefaletle serbest kalma talebi reddedilmişti.

Bu arada IMF başkanı Dominik Strauss Kahn`ı tecavüzle suçlayan otel görevlisinin `korktuğu, ancak ifade vereceği` açıklandı.

32 yaşındaki otel görevlisi adına açıklama yapan avukatı Jeffrey Shapiro, müvekkilinin Strauss-Kahn`ın kim olduğunu olaydan bir gün sonra öğrendiğini ve kendisi ile kızının güvenliğinden endişe ettiğini söyledi.

Shapiro, "otel odasında yaşananlar karşılıklı rızayla gerçekleşmedi" ifadesini kullandı.

New York`taki yüksek güvenlikli Rikers Island cezaevinde tutukan Kahn, kendisine karşı getirilen tüm suçlamaları reddediyor.

Strauss-Kahn, suçlu bulunursa 25 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

bbc turkçe


Bu haberler de ilginizi çekebilir