• DOLAR 32.384
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2326.163
  • ...
Gambiya`nın İdam Kararına Karşı Kampanya
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İnsan Hakları Afrika Platformu Başkanı Alyun Teyn, Gambiya Cumhurbaşkanı Yahya Jammeh`in idam cezasına çarptırılan mahkumların cezalarının infaz edilmesine yönelik kararını engellemek için girişimde bulunmaya çağırdı.

Senegalli hukukçu Alyun Teyn, uluslararası toplumdan, diktatör olarak nitelendirdiği Yahya Jammeh`in tutuklanmasını istedi.

Teyn, basına yaptığı açıklamada, Ramazan Bayramı öncesi Jammeh`in idam cezasına çarptırılan mahkumların eylül ayının ortasından itibaren infaz edilmeye başlanacağını ilan etmesinin ``korkunç bir durum`` olduğunu söyledi.

Gambiya hapishanelerinde idam cezası alan 47 mahkum bulunuyor. Gambiya Cumhurbaşkanı, Ramazan Bayramı dolayısıyla yaptığı konuşmasında, eylül ayında idam cezalarının infaz edileceğini duyurmuştu.

Bölgesel ve uluslararası insan hakları örgütleri, Gambiya Cumhurbaşkanını, insan hakları aktivistlerine, gazetecilere ve siyasilere zulüm ve baskı uygulamakla suçluyor.
Yahya Jammeh, Gambiya`nın 1965`te İngiltere`den bağımsızlığını kazanmasından beri iktidarda olan Cumhurbaşkanı Dauda Javara`yı 1994`te devirdikten sonra ülkede yönetimi ele geçirmişti.

Uluslararası gözlemcilerin şeffaf olmadığı yönündeki itirazları altında 2001 yılında yapılan ilk çok adaylı cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda Jammeh Cumhurbaşkanı olarak seçilmiş, 2006 ve 2011 yıllarında yapılan seçimlerde de koltuğunu korumuştu.

Gambiya`da idam cezası 1990`lı yılların başında iptal edilmiş ancak 1995 yılında yeniden yürürlüğe konmuştu. İdam cezasının yeniden yürürlüğe konulduğu ülkede 1995 yılından beri kimse idam edilmedi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir