• DOLAR 32.522
  • EURO 34.938
  • ALTIN 2430.76
  • ...
Ticaret, Çin Müslüman Topluluğun Büyümesini Teşvik ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber - Dış haberler servisi - Riyad Makaev

Serbest Ekonomik Bölgesi olan Chzhetsyan eyaletinde olan ve dünyanın en büyük çin malları satılan pazarların bulunduğu Yiwu şehri, her yıl Arap ve Güney Asya ülkelerinden daha fazla tüccarları çekiyor.

Bu durum, çoğunlukla Uygurlar`dan ve Huiler`den oluşan yerel Müslümanlar için istihdam oluşturmak için yardımcı oluyor. Burada müslümanlar genelde restoranlarda, mağaza görevlisi ve tercümanlık olarak çalışırlar. Böylece, Yiwu kenti yavaş yavaş Çin`in önde gelen İslami merkezlerinden biri haline geliyor.

Şimdi şehirde yaklaşık 35 bin müslüman var. Bunlardan çoğunluk diğer ülkelerden gelen yabancılar oluşturuyor ve yabancilardan çoğu da Arap ülklerden gelen göçmenleridir.

"Organik karışıklık"

Yerel Müslümanlardan Yasin Gioro`ya göre, Yiwu şehrinde ticari ve dini yaşamda "organik bir karışım” sözkonusu. Yasin`e göre, bu eşsiz güzel bir karışım.

Yasin`in verdiği bilgilere göre, Yiwu şehrine müslümanlardan ilk 100 kişi 2000 yılında geldi. Kendilerine Cami olarak hotelde bir odayı kiralamak zorunda kalmışlardı.

2004`te müslümanların sayısı okadar çoğaldı ki, yetkililer cami olarak müslümanlar için eski ipek fabrika binasını sağlamayı kabul gördü.

Birkaç yıl önce, Çinli ve yabancı Müslümanların bağışlarıyla fabrika yerinde gerçek bir cami inşa etmeye başlandı.
Yerel girişimciler, 20`den fazla ülkeden gelen müslümanların akını, kentin ekonomik büyümeyi teşvik ettiğini, düşünüyorlar. Tüccar Wu Donglian`a göre, şehrin ekonomik durumu çok gelişti ve diğer ülklerden müslümanların şehre gelmeleri kesinlikle çok iyi.

Resmi rakamlara göre, Çinde yaklaşık 22 milyon Müslüman var. Yoğun olarak müslümanların yaşadıkları ana merkezleri Sincan, Ninsya, Gansu ve Qinghai dır.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir