• DOLAR 32.322
  • EURO 35.15
  • ALTIN 2292.96
  • ...
Kemal Derviş`e Soğuk Duş
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

IMF çevrelerinde ismi geçenlerden Kemal Derviş`in başkanlık şansının AK Parti Hükümeti`nin desteğine bağlı olduğu yorumları yapılsa da asıl belirleyici olacak Almanya Başbakanı Angela Merkel cephesinden kötü haber geldi.

Merkel, bugün IMF`in Başkanlığı`na Avrupa Birliği üyesi bir ülke vatandaşının getirilmesi isteğini açıkladı.

Başbakan Merkel, hafta başında yaptığı açıklamada, IMF`nin son dönemde ağırlıklı olarak Yunanistan, İrlanda ve Portekiz gibi zordaki AB üyesi ülkelere yardım konusunda önemli rol oynadığına işaret etmiş ve IMF Başkanlığı`na Avrupa ülkelerinden bir aday belirlenmesi beklentisini dile getirmişti.

Bu açıklamanın ardından Derviş`in de adaylar arasında şanslı olduğu yorumları yapılmıştı. Ancak bugün gelen açıklama Derviş`in şansının yok denecek kadar az olduğu yönünde yorumlanıyor.

Geleneksel olarak Dünya Bankası başkanlığına ABD`li bir yetkili, IMF başkanlığına da Avrupa ülkelerinden bir yetkili seçiliyordu. Ancak IMF`de giderek ağırlığı artan Brezilya, Çin ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler, IMF Başkanı`nın coğrafyaya göre değil, liyakate göre belirlenmesini, gelişmekte olan ülkelerden bir aday belirlenmesini istiyor.

IMF Başkanlığı için adı geçen isimler arasında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanlığı da yapmış olan Kemal Derviş de bulunuyor. IMF koltuğu için en şanslı aday olarak ise Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde görülüyor. Lagarde Başkan olursa IMF`nin başına geçen ilk kadın olacak.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir