• DOLAR 32.569
  • EURO 35.029
  • ALTIN 2435.887
  • ...
Pakistan-ABD İttifakı Çöküşün Eşiğinde!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari Rusya`ya kritik bir ziyaret gerçekleştirdi. Wsws haber sitesine göre Pakistan Halk Partisi liderliğini de yürüten Zerdari, beraberindeki üst düzey yetkililerle Rusya ziyareti gerçekleştirdi.

Zerdari, Rusya ziyaretinde askeri ve stratejik konuların yanında ekonomik meselelere dair birçok konu görüşecek. Görüşmelere Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ve diğer üst düzey bürokratlar da katılacak.

Rusya Pakistan başta olmak üzere Tacikistan ve Afganistan gibi Asya ülkeleri ile siyasi ve askeri ilişkileri ilerletiyor. Pakistan yönetiminin Soğuk Savaş`tan buyana siyasi ilişkilerinin soğuk olduğu Rus yönetimi ile oluşturduğu yeni ilişkiler, uzmanlar tarafından dikkat çeken bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Nitekim Sovyetler Birliği`ne karşı Pakistan ABD tarafından destekleniyordu.

Pakistan`ın uzun yıllar Washington`un stratejik müttefiki olarak kabul edilirken; ABD-Pakistan ilişkilerinde gözlenen gerginlik dikkat çeken bir durum.

ÇİN-PAKİSTAN İLİŞKİLERİ GELİŞİYOR

Bugün Pakistan Devlet Başkanı Zerdari Rusya ziyaretinde bulunurken; Çin resmi Xinhua ajansı Çin Başbakanı Wen Jiabao`nun dün Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani`yle başkent Pekin`de bir araya geldiğini bildirildi.

Çin Başbakanı, Pakistan`ın bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini vurgularken, uluslararası toplumun Pakistan`ın ülkede istikrarın korunması ile ekonomik ve toplumsal gelişmenin sağlanması için harcadığı çabalara destek vermesi gerektiğini söyledi.

Çinli işletmelerin Pakistan`a yatırımlarını teşvik ettiklerini ifade eden Wen Jiabao; ticaret, finans, bilim ve teknoloji alanlarındaki işbirliğini güçlendireceklerini de sözlerine ekledi.

Yusuf Rıza Gilani ise görüşmede, Çin`le altyapı, enerji, tarım, ekonomi, ticaret, yatırım, finans ve kültür alanlarındaki işbirliğini genişletmek için ortak çaba harcamaya hazır olduklarını vurguladı. Gilani, Çin`le uluslararası ve bölgesel sorunlarda işbirliğini güçlendirmek istediklerini sözlerine ekledi.

ABD, PAKİSTAN İLE İLİŞKİLERİ DÜZELTME ARAYIŞINDA

Amerikalı ve Pakistanlı yetkililer, ABD askerlerinin El Kaide örgütü lideri Usame bin Ladin`i öldürmesinin ardından bozulan ilişkileri düzeltmek amacıyla, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin iki önemli yetkilisinin, Pakistan`daki üst düzey askeri ve sivil yetkililerle bir araya geleceğini belirtti.

ABD`nin Pakistan Büyükelçiliği Sözcüsü Alberto Rodriguez, Obama`nın Pakistan ve Afganistan Özel Temsilcisi Marc Grossman`ın, bugün Pakistan`ın başkenti İslamabad`da üst düzey sivil ve askeri yetkililerle görüşmelerde bulunacağını söyledi.

İsmi gizli kalmak koşuluyla açıklamada bulunan Pakistanlı bir yetkili, Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkan Yardımcısı Michael Morell`in, bugün Pakistan İstihbarat Örgütü Başkanı Orgeneral Ahmed Şuca Paşa ile bir araya geleceğini kaydetti.

Merkezi Washington`da bulunan Pew Araştırma Merkezi`nin anketine göre ABD hakkında olumlu görüş bildiren Pakistanlıların sayısının sadece yüzde 11 olduğuna dikkati çeken gözlemciler, Grossman ile Morell`in Pakistan`a yaptıkları ziyaretin bu bakımdan önem taşıdığına işaret ediyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir