• DOLAR 32.561
  • EURO 34.945
  • ALTIN 2431.638
  • ...
Havlayan israil İran`ı ısırır mı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yıllardan beri bu böyle devam ediyor. Aralıksız beş yıldır devam eden israil’in tehditlerini diğer tabirle havlamalarını nasıl anlamak gerekir? Son olarak bu senenin Ekim ayını İran’a saldırı için dönüm noktası kabul etiler.

İsrail, uzun mesafeli uçuşların olduğu askeri tatbikatlar yaptı. Yine israil denizaltıları sanki yakın bir savaşa hazırlanıyormuş gibi denizde manevralar yaptı. Ürdün sınırına füze savunma sistemleri yerleştirdi. Buna ilaveten İran’a saldırı için bazı zamanlar kritik diye ilan edildi. Şimdi de Ekim ayı olası bir saldırı için kritik tarih olarak açıklandı.

israil basını, sözde İran saldırısına karşı üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor; “israil sığınakları onarıyor. Hükümet kimyasal silah saldırısına karşı gaz maskesi dağıtıyor. israil buğday ve pirinç stoklamaya başladı. Savaş ihtimalinden dolayı, israil para birimi Şekel ABD doları karşısında değer kaybediyor. Eski istihbarat şefi Avi Dichter’in iç cephe komutanı olarak tayin edilmesi yaklaşmakta olan savaşın işaretidir. Savaş bakan yardımcısı Matan Vilnai, israilliler füze saldırılarına alışmak zorundadır, dedi.” Bu ve buna benzer haberler israil basınında sık ve özellikle yer alıyor.

Gerçekten küstahlığı ve pervasızlığıyla tanıdığımız siyonist devlet bu mudur? Siyonist yöneticilerin İran’a saldırı konusunu aleni bir şekilde dile getirmeleri sizce mantıklı mıdır? israilli savunma yetkililerinin İran’a saldırı konusunda israil’in acizliği ve imkânlarının yetersizliği yönünde basına açıklamalarda bulunmaları sizce ne anlama geliyor. Yoksa israil bu yolla İran’a saldırı konusunda içte konsensüs olmadığını ilan ederek zaafını örtmeye mi çalışıyor?

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, İran’a saldırı konusunda israil’in henüz bir karar aldığına inanmadığını belirtti. Bu açıklama israil yöneticilerini çok kızdırdı. Çünkü bu, israil’in oluşturmaya çalıştığı “her an İran’a saldırı olabilir” havasını bir anda dağıttı. Tabiatıyla bu israil’in hesabına gelmedi. Bu nedenle ABD’deki dostlarını harekete geçirerek durumu kurtarmaya çalıştı. Bunun sonucu olarak Başkan Obama’nın yardımcısı Colin Kahl, “israil’in İran’a tehditlerini son derece ciddiye almak gerekir” diyerek israil’in istediği havayı tekrardan oluşturmaya çalıştı.

Bütün bunlara rağmen İran’ın israil’in tehditlerini ciddiye almaması israil’i çileden çıkarıyor. Sonuç olarak bu gelişmeler ya israil’in aczini ya da içerde bu konuda ortak bir noktaya varamadığı mesajını veriyor. Bu da israil’in bu havayı daha uzun süre devam ettirmesini imkansız kılıyor. Öyle görünüyor ki, israil bunun sonucunda rezil olabilir. Çünkü artık bu süreci daha fazla savsaklayamaz. Son olarak, olası bir saldırı için bu yılın Ekim ayını saldırı tarihi ilan etiler. Bu süre içinde israil ya İran’a saldırıp, kendini tehlikeye atacak ya da caydırıcılığını ve inandırıcılığını kaybedecek. Herhalde israil büyük bir çıkmazın içine sürüklenmiş durumdadır.

Bu makaleyi Fayiz Ebu Şemale, Doğruhaber Arapça sitesi için kaleme aldı.

Tercüme: Mücahid Temel


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir