• DOLAR 32.367
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.305
  • ...
"Türkiye ve Irak arasındaki güvenlik işbirliği ilerlemektedir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Gaziantep’e gelen Irak Ankara Büyükelçisi Dr. Hussein Mahmood Alkhateeb, Gaziantep Valisi Davut Gül’ü ziyaret etti. Vali Gül, Büyükelçi Alkhateeb’i ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti.

Misafirperverlikleri ve iyi dilekleri için Vali Gül’e teşekkür eden Büyükelçi Alkhateeb, Türkiye’nin Irak için değerli bir kardeş, değerli bir komşu ve çok sevdiği bir ülke olduğunu belirterek, ilişkilerin bu doğrultuda iyi bir şekilde ilerlediğini, şu an ki dönemde daha da iyi ve samimi bir şekilde ilerlemeye başladığını söyledi.

Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin güven ilişkisine dayandığını bildiren Alkhateeb, "Güven ilişkisini devam ettirdiğimiz sürece güçlü bağlar başaracağız. Yeni Irak 2003’ten sonra oluştu ve politikamız sorunsuz, sıfır sorun, komşularla güzel ilişkiler ve iyi dostlar kazanmak anlamında da ilerlemektedir. Irak’ın yeni politikası özellikle komşu ülkeler ve Arap ülkeleriyle iyi ilişkiler içerisinde olmaktır. Zaten Türkiye ile ilişkilerimiz de diğer komşu ülkelere nazaran daha güçlü ve daha samimi. Bizim politikamız sadece hükümetle iyi ilişkiler değil aynı zamanda halkla da güzel ilişkiler içerisinde olmaktır.  Zaten halklar arasındaki ilişki her zaman devam eder. Bu; hükümetler, devletlerarasındaki ilişkiler sorunlu olduğunda dahi devam eder. Türkiye ile Irak arasındaki tarihi ilişki başka ülkeler arasında olmayan ilişkiler kadar güçlü bir ilişkidir." dedi.

Gaziantep ile olan ilişkinin ise diğer illere nazaran daha farklı konumda olduğunu belirten Alkhateeb, "Bunun nedeni ise Irak’taki ticari akış, iktisadi ekonomik bağlar, ve ticari ilişkilerin güçlü olmasından kaynaklanmaktadır. Zaten aldığımız duyum ve bilgiler doğrultusunda Gaziantep’in ekonomik konumu Türkiye’de İstanbul’dan sonraki ikinci konumdadır ve bu da bizi gerçekten mutlu ediyor. Geçen sene Gaziantep ile olan ticari ilişkilerin bilançosu bir milyar 400 milyon dolar bütçesinde. Bu rakam Irak’ın Almanya ile olan ticari ilişkilerinden daha fazla bir getiri sağladı. Bu zaten Irak ile Gaziantep arasındaki ticari ilişkilerin kanıtıdır." ifadelerini kullandı.

Alkhateeb, "Irak, Türkiye’nin terörle olan mücadelesini görüyor, anlıyor ve bu konuda gereken desteği gösteriyor. Zaten bu doğrultuda da Irak emniyet güçleri ve ordusu Türkiye’ye gelebilecek tüm terör saldırılarını engellemek amacıyla Irak’ın sınırlarını tamamen kontrol altına aldı. Türkiye ve Irak arasındaki bu güvenlik işbirliği çok gelişmiş durumda ve ileriye doğru devam etmektedir." şeklinde konuştu.

Gaziantep Valisi Davut Gül de Türkiye ile Irak arasında kurulan ticari ilişkileri önemsediğini ve ticari ilişkilerin güçlü tutulmasının her iki ülkenin menfaatine olduğunu söyledi.

Büyükelçi Alkhateeb’i ve heyetini Gaziantep’te görmekten memnuniyet duyduğunu belirten Vali Gül, ziyaretin hem Gaziantep hem Türkiye hem de Irak için hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

Ekonomiden, eğitime, turizmden, sağlık ve güvenliğe kadar birçok konunun görüşüldüğü ziyarette, Gül, bu coğrafyada Irak’ın Türkiye’den, Türkiye’nin ise Irak’tan daha yakın daha samimi dost bulma ihtimalinin bulunmadığını aktararak, bu doğrultuda ticari ilişkilerin kalıcı olabilmesi adına eğitim, kültür ve benzeri ilişkilerin olabildiğince güçlü tutulması, gerektiğini, bunun daha kalıcı, faydalı ve her iki ülkenin menfaatine olacağını dile getirdi.

Gül, "Türkiye terörle samimi olarak mücadele eden dünyadaki ender birkaç ülkeden birisidir. Türkiye hiçbir terör örgütünü, terörist grubunu beslemez, barındırmaz, cesaretlendirmez ve kararlı bir şekilde mücadele eder. Biliyoruz ki terör evrenseldir. Bugün sana dokunmayan yarın dokunur. Bu açıdan da dünyanın neresinde olursa olsun terörle, teröristle arasına mesafe koyar, kalıcı bir şekilde mücadele eder. Irak’la da bu anlayışla devam eder. Şimdiye kadar böyleydi bundan sonra da daha güçlenerek devam edecektir." dedi.

TBMM Türkiye-Irak Dostluk Gurubu Üyesi Gaziantep Milletvekili Müslüm Yüksel’in de eşlik ettiği ziyaret, karşılıklı bulunulan iyi dilekler ile son buldu. 

Ziyaret sonrasında Alkhateeb ve beraberindeki heyet Gül, tarafından düzenlenen yemek programında Irak ile ticaret yapan iş adamları ile bir araya geldi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir