• DOLAR 32.33
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2299.224
  • ...
Marmara Depremi Kocaeli ve Yalova`da Göz Yaşları ile Anıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Marmara Depremi`nin 13. yıldönümü anma etkinlikleri kapsamında, depremin merkez üssü olan Gölcük`ün Kavaklı sahilinde yaptırılan deprem anıtı önünde program düzenlendi. Saat 03.02`de gerçekleşen programa, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ve vatandaşlar katıldı. Başkan Ellibeş, "Acılar ilk günkü tazeleğinde. Depreme hazırlıksız yakalandık. Faturasını canımızla ödedik. Acıların üzerinde aynı acıları yaşamamak adına bilinçle hareket ediyoruz" dedi.

Saatler 03.02`yi gösterdiğinde deprem anıtı önüne çelenkler konuldu. Ardından da depremde hayatını kaybedenler anısına denize karanfiller bırakıldı. Depremde yakınlarını kaybeden vatandaşlar, "Çok duygusal anlar yaşıyoruz. 13 sene önceye döndük. Üzücü. Allah hiç kimseye yaşatmasın. İnsanoğlu çok şeylere katlanıyor ama unutulmuyor. Deprem adama birşey yapmaz binalar yıkar. Ama bundan sonra yapılan binalar, kurallara uygun yapılmalı. Eski binaların durumu da çözülmesi gerekiyor. Öbür depremde ne olacağı belli değil. Ayrıca anma etkinliklerine katılım da az. Giderek unutuyoruz" dedi.

Depremin 13. yıldönümünde anma etkinliklerine protokolün ve vatandaşların ilgisinin az olduğu görüldü.

Yalova`da Marmara depremi anıldı: Duyarsızlığa tepki gösterildi

17 Ağustos 1999 Marmara depreminin 13. yıldönümünde, Yalova`daki anma etkinliklerine de beklenen ilgi olmadı.

Sivil toplum örgütü olarak yalnızca Mahalle Afet Gönüllüleri (MAG) Derneği`nin stand açtığı etkinlikler, deprem sonrasında enkazların yığılmasıyla oluşturulan dolgu alandaki 17 Ağustos Parkı ve Deprem Anıtı`nda gerçekleşti. MAG derneğinin Yalova, Orhangazi ve Gemlik şubeleri üyelerinin dün akşam saatlerinde kent meydanından deprem anıtına yaptığı meşaleli yürüyüşe yaklaşık 300 kişi katıldı. Yürüyüşte yer alan Yalova Platformu Gönüllülerinin açtığı "Depremi de Aksa`nın gazını da unutmadık" ve "Çocuklarımızın geleceği için termik santrale hayır" pankartları dikkat çekti. Platform üyeleri, deprem bölgesindeki Yalova`da riskli sanayileri protesto etmek, 13 yıl önce Aksa`da deprem sonrası yaşanan kimyasal sızıntıyı hatırlatmak ve aynı yerde yapılan termik santralin de bölge halkı için risk oluşturduğunu vurgulamak amacıyla yürüyüşe destek verdiklerini bildirdi.

Yürüyüşe bisiklet grupları da bisikletleriyle katıldı. Deprem anıtı önüne gelen kafile, burada MAG Derneği Başkanı Sabri Karaçam`ın, "Orada kimse var mı" sorusuna, hep bir ağızdan "MAG burada" diye haykırarak yanıt verdi.

"DEPREMİ ÇABUK UNUTTUK"

Deprem anıtı yakınlarındaki müzikli eğlenceye tepki gösteren bir vatandaş, "Bunu kınıyoruz, olmaması gerekiyordu. Deprem çabuk unutuldu" diye konuştu. Bir başka vatandaş, "Tepkiyle karşıladık ve gerçekten yadırgadık. Her geçen sene unutuluyor. Ne yazık ki olan ölmüşlerimize oluyor. Giden gidiyor, unutuyoruz. Bir dahaki sene hiç bulamayacağız" derken, bir diğeri ise, "Her sene olduğu gibi dini program yapılır, ölmüşlerimizi yadederdik. Bu müzik yayınını yadırgadık. Neredeyse dansöz oynatacaklardı. Gerçekten üzüldük" ifadelerini kullandı. Anıta gelen bir bayan da, "Ne çabuk unuttuk. Bunun yasının tutulması lazım. Ne canlar gitti burada. Üç tane gelin gitti benim binamdan" dedi. Saatler gece 02.30`u gösterdiğinde Yalova Belediyesinin düzenlediği mevlüt programı başladı. Yalova Belediye Başkanı Yakup Bilgin Koçal kendi elleri ile vatandaşlara helva dağıttı. AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun ile CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de anma törenlerine katıldı. Coşkun, resim sergisini gezerken duygusal anlar yaşadı. Beraberindeki heyete ve gazetecilere deprem gecesindeki bir anısını anlattı. O anın resmini gören Temel Coşkun`un gözleri doldu. Coşkun bir daha böyle bir felaketin yaşanmaması için dua etti. Anma töreni saat 03.30`da sona erdi.

Deprem`nde yakınlarını kaybedenler mezarlıklara akın etti

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi`nde yakınlarını kaybeden vatandaşlar, depremin 13. yıldönümünde de mezarlığa giderek dua etti. Marmara Depremi`nin üzerinden 13 yıl geçti. Ancak yaşanan acılar tazeliğini koruyor. Depremde yakınlarını kaybeden vatandaşlar, sabahın erken saatlerinden itibaren, Kocaeli Gölcük`teki 17 Ağustos Mezarlığı`na akın etti. Vatandaşlar, mezarları yıkadı, yakınlarına dua etti.

Eşiyle birlikte mezarlığa gelen Arif Yanık, depremde oğlu İsmail`i kaybettiğini söyledi. Acının unutulmadığını belirten Yanık, "22 yaşındaydı. O gece dünya 45 saniyede dünya yıkıldı sandık. Ama Allah`ın takdiri, hiçbir şey yapamıyoruz. Ancak buraya gelip dualarla kendimizi teselli ediyoruz. Bizim oğlumuzdan başka binlerce insan yatıyor burada." diye konuştu.

Ailesiyle birlikte mezarlığa gelen İsmail Tekinalp de Marmara Depremi`nde 11 yakınını kaybettiğini ifade etti. Tekinalp, "Üstünden kaç senede geçse unutulmuyor. O gece ne olduğunu anlayamadık, aniden oldu. Allah kimseye yaşatmasın." dedi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir