• DOLAR 32.392
  • EURO 35.145
  • ALTIN 2324.16
  • ...
Üç Bölgede avcılığa Sınırlama Getiriliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Tebliğ`de avlanma araçları ve avlanma yöntemleri başta olmak üzere, avlanan balık türlerinin boy, avlanma zamanı, avlanma yerleri ve balıkçıların yükümlülükleri ile uyulması gereken kurallara ilişkin yeni düzenlemeler yapıldı.

Su ürünleri avlanma sezonunun başladığı 1 Eylülde yürürlüğe girecek tebliğ ile 3 bölgede gırgırla avlanmaya sınırlama getiriliyor. Buna göre ekolojik açıdan önemli bir deniz olan Marmara denizinde; balık varlığının artırılması ve koruma alanları oluşturması amacıyla İzmit körfezi, Adalar civarı ve Büyükçekmece koyunda bazı alanlar gırgır avcılığına kapatılıyor. Yine Marmara denizinde kaçak trol avcılığının engellenmesi için, manyat ve algarna ile gece yapılan avcılık da yasaklanıyor.

Tebliğin getirdiği önemli değişikliklerden biri de gırgır avcılığı derinlik mesafesi. Gırgır balıkçıları ile geleneksel kıyı balıkçıları arasında anlaşmazlıklara neden olan gırgır avcılığında 18 metre olan derinlik mesafe uygulaması, tebliğ ile 24 metreye yükseltiliyor. Uygulamayla AB ülkelerinde 50 metre olan avlanma derinliğine kademeli olarak ulaşılması öngörülüyor.

Balık Boyları Uzatıldı
Yeni tebliğ balık nesillerinin sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi için, bazı balıkların asgari avlanabilir boy uzunlukları ile avlanma yasak zamanlarına da değişiklik getiriyor. Buna göre avlanma boy uzunluğu
Kalkan için 40 cm`den 45 cm`ye,
Levrek için 18 cm`den 25 cm`ye,
Sinagrit için 20 cm`den 35 cm`ye yükseltiliyor.

Balıkların üreme zamanlarının dikkate alındığı yeni düzenleme ile bazı türlerde yasak dönemler değişiyor. Kalkan balığında 1 Mayıs-30 Haziran olan yasak dönem 15 Nisan- 15 Haziran, Dil balığında 15 Şubat-15 Mart olan yasak dönem; 1 Ocak-1 Şubat olarak belirleniyor.

Balıkçılara `Ton` Müjdesi
Daha önce yasak dönemde 1 ay av yapma istisnası tanınan Ton balıklarının (yazılı orkinos, tombik, tulina) avcılığına, Akdeniz`de 6 mil dışında, yıl boyunca izin veriliyor. Böylece göç balığı olan Ton balıklarının avlanmasına imkan verilmek suretiyle ekonomiye kazandırılması ve balıkçıların yıl boyunca av yapabilmelerine imkan tanınıyor.

Alınan kararların uygulanabilirliği ve yönetimi açısından 20 Haziran`da yapılan \"Su Ürünleri İstişare Kurulunda tartışılan tebliğ, üniversiteler, araştırma kuruluşları, balıkçı örgütleri ve tüm paydaşların görüşleri alınarak hazırlandı. Bakanlık bu düzenlemede sürdürebilirliği esas alarak, su ürünleri avcılığının koruma ve kullanma dengesi gözetilerek yapılmasını sağlamayı hedefliyor. Bu kapsamda getirilen düzenlemelere uyumun sağlanması için, yeni dönemde denetimlere daha fazla ağırlık verilmesi planlanıyor. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir