• DOLAR 32.335
  • EURO 35.062
  • ALTIN 2308.378
  • ...
Hindli Müslümanların 200 Senelik Ramazan Geleneği
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber –Dış haberler servisi- Riyad Makaev

Hindistan`ın Madhya Pradeş eyaletine bağlı Raisen şehrindeki ve civardaki köylerde ve kasabalarda yaşayan müslümanlar sahurda top ateşiyle oruca başlıyorlar. Uzun geçen ramazan günlerini sonunda yine iftar için ikinci top atışı yapılıyor. "Bizler, elimizden geldiği kadarıyla atalarımızın bu güzel geleneğini korumaya çalışıyoruz" diyor belediye temsilcisi Zahiruddin.

Muhteşem bir Gelenek

Ramazan sırasında top atışı geleneği XVIII yüzyıldan Bhopal Beyliği`nin yöneticilere dayanmaktadır. İlk bu geleneği savaş toplarıyla başlandı ve top atışı müslüman lideri tarafından bildiriliyordu. Bhopal`da geleneği yavaş yavaş ortadan kayboldu, ama Rice sakinleri onu kurtarmayı başardı. 1956 yılında, yönetim yerel yönetimlere devredilmesinden sonrası, geleneğin korunması ilçe yönetimini devam etti.

"Ay batmadan önce bizler top mermisini hazırlamak zorundayız" diyor yerel müslümanların "Müslüman Tehvar" örgütü lideri Jamil Han, aynı zamanda Jemil Han şehirde top atışı yapmak için tom mermi parasını toplar.

Jemil Han şöyle anlatıyor: Bir top atışı yapmak için bize 500 gram mermi gerekiyor. Bir ay içerisinde yapılacak top atışları ve top atışları yapan ve topa bakan sorumlusu için bizler yaklaşık 700 dollar harcıyoruz."

Son on senedir Raisen şehir sakini Kişvar Han bu görevi yürütüyor. Kişvar Han yaptığı görevi için 120 dolar kadar maaş aldığını söylüyor.Önce bu görevi Kişvar Han`ın babası yürütüyordu.Bu geleneğini yürüttüğü için çok mutlu olduğunu söyleyen Kişvar Han kendisinden sonra oğlunu bu göreve hazırlanaktadır.

Bu arada hatırlatmakta fayda olacaktır, Hindistan`da 140 milyon müslüman yaşamaktadır. Hindistan, İndonezya ve Pakistan`dan sonra müslümanların en yoğun nüfüsa sahip olan üçüncü ülkedir.

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir