• DOLAR 32.497
  • EURO 34.779
  • ALTIN 2494.385
  • ...
HABER MRK - Ramazan ayının son günlerinde artan enerji ihtiyacının karşılanmasında ve bayramların geleneksel tatlısı baklavanın hammaddesi olarak kullanılan ceviz için Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Eylem Planı hazırlandı.

Günlük 450 ton baklavanın üretildiği Türkiye`de, yılda kişi başına düşen baklava tüketimi ise 2.3 kilogramdır. Talep, Ramazan ve Bayramlarda 10 kata kadar artıyor. Dolayısıyla bayramla özdeşleşmiş baklavaya ve baklavanın vazgeçilmez tadı cevize olan talep de aynı oranda artmaktadır.

Ceviz İthalatına Son Verecek Eylem Planı
Sahur ve bayram sofralarının vazgeçilmezi, enerji deposu ceviz üretimimizin artırılması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı harekete geçti.

Ülkemiz, cevizin gen merkezleri ve anavatanları arasında olmasına ve geçmişte ceviz varlığı ile dünyada söz sahibi bir ülke konumunda bulunmasına rağmen, bugün üretimde istenen yerde bulunmamaktadır. Ülkemizdeki ceviz üretimi, iç tüketimi karşılayamamakta, yıllık tüketimin yaklaşık %60`ı ithalat yoluyla karşılanmaktadır.

5 Milyon Ceviz Fidanı Dikilecek
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu`nun 29 Haziran 2012 Cuma günü Kırşehir`de başlattığı \"Ceviz Eylem Planı\" ile ülkemizin ceviz ithalatı yapmaya ihtiyacı kalmayacak.

Uygulamanın yoğun olarak sonbahar döneminde gerçekleştirileceği proje kapsamında 2012-2016 yılları arasında takriben 5 milyon ceviz fidanı dikilecek. Proje meyve üretiminin artırılmasının yanı sıra ülkemizde ilk defa kerestelik ceviz üretimine yönelik ceviz ormanları tesis edilmesini de sağlayacak.

Bozuk Orman Alanları Üretime Açılıyor
Temel hedefi, orman köylerinde yaşayan vatandaşlarımızın hayat standartlarının yükseltilmesi olan proje çerçevesinde ceviz fidanlarının büyük bölümü bozuk orman alanlarına dikilecek. Bozuk orman alanlarını köy tüzel kişiliklerine ve vatandaşlarımıza 120 yıllığına kiralanacak. Hazineye ait olup da ceviz, badem gibi gelir getirici türlerle ağaçlandırılmak istenilen yerler de vatandaşlarımızın istifadesine sunulabilecek

Ceviz, Zihinsel Gelişim İçin Vazgeçilmezdir
İçerdiği doymamış yağ asitleri, fosfor, E vitamini, selenyum, çinko gibi besin öğeleri ile artan vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanmasında önemli rol oynayan ceviz, aynı zamana iyi bir enerji kaynağıdır. 100 gr cevizin enerji kaynağı yaklaşık 700 kaloridir. Kahvaltıda yenecek bir avuç ceviz, hem enerji verecek hem de uzun süre tok tutacaktır.

Zihinsel gelişimi için çok önemli olan Omega-3 yönünden de zengin olan ceviz, gümüş içeren tek meyve türüdür. İnsan vücudun¬da, gümüş iyonuna gereksinim duyulan tek organımız ise beyindir. Gümüş, insan beyninin sağlığının korunmasında ve öğrenmede etkili¬dir. (Veysi Çetik - İLKHA)