• DOLAR 32.536
  • EURO 34.78
  • ALTIN 2493.286
  • ...
SON DAKİKA
Senaryo: ABD, Yönetmen: İsrail, Figüran: Körfez VARŞOVA TİYATROSU
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

Polonya'nın başkenti Varşova, ABD'nin sponsorluğunda Ortadoğu Konferansı'na ev sahipliği yaptı. İran'a karşı gövde gösterisi niteliği taşıyan konferansa 30'u dışişleri bakanı olmak üzere 60 ülkeden temsilci katıldı. Daha önce işgalci israil ve Körfez diktaları arasında, kapalı kapılar ardında yürütülen görüşmeler artık ekran önünde yapılır hale geldi. Senaryosunu ABD’nin çizdiği, yönetmenliğini terörist rejim israil’in yaptığı ve figüranlığını körfez ülkelerinin oluşturduğu Varşova konferansı, adeta bir tiyatroya dönüştü ve İşgalci siyonist ile körfez ülkeleri arasında süren gizli işbirliği artık aleni olarak ortaya serilmiş oldu. Ortadoğu’yu işgal ve yıkımlarla kana bulayan ABD’nin öncülüğünde körfez ülkelerinin desteğiyle düzenlenen ‘Ortadoğu Konferansı' uluslararası destek de görmedi. Âdete katılımcı ülkelerin kendilerinin çalıp oynadığı tiyatroda ana gündem Filistin ve İran oldu.

KAPALI KAPILAR ARDINA SAKLANMIYORLAR ARTIK

Suudi Krallığı, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Bahreyn başta olmak üzere siyonist israil ile bir süredir kapalı kapılar ardında devam eden görüşmeler artık açıktan yapılıyor. Polonya’nın başkenti Varşova’da düzenlenen programda Arap ülkeleri ile israil’in “Ortak çıkarlar” için birlikte hareket edeceği açıklandı. Programdan önce Umman Dışişleri Bakanı Yusuf bin Alevi ile kaldığı otelde görüşen işgalci israil Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Umman Dışişleri Bakanı’yla bölge ülkelerinin ortak çıkarlarını geliştirmek için ne tür adımlar atabileceğimizi değerlendirdik” diye konuştu. Netanyahu, Varşova’daki konferansa 60 ülkeden temsilcinin katıldığını hatırlatarak, “Burada önde gelen Arap ülkelerinin temsilcileri açık bir toplantıda İsrail’le oturup ortak çıkarımız olan İran’la mücadeleyi tartışacak” ifadelerini kullandı.

UMMAN GİZLENMEYİ TERCİH ETTİ

Netanyahu ile görüşmek için otele otoparktan giren Umman Dışişleri Bakanı Alevi’nin ise görüşmeyi “gereksiz” bir gizlilik içinde gerçekleştirme gayreti içinde olduğu gözlendi. Netanyahu’nun kaldığı otele otoparktan gizlice girmeye çalışan Alevi, İsrailli gazeteciler tarafından görüntülendi.

EN BÜYÜK TEHDİT İSRAİL DEĞİL İRAN!

Ortadoğu Zirvesi'nde konuşan Bahreyn Dışişleri Bakanı Halid bin Ahmed Al Halife, çok tartışılacak ifadelere imza attı. Halife, "Çocukluğumuzdan beri İsrail-Filistin ihtilafının en önemli sorun olduğunu, öyle ya da böyle bunun çözülmesi gerektiğini dillendiriyoruz. Halihazırda İran tehdidi ile mücadele Filistin davasından daha önemlidir" ifadelerini kullandı.

AVRUPA TOPLANTIYA KATILMADI

Avrupalı müttefikler konferansın İran’ı hedef alan bir oturuma dönüşeceği ve bunun da Tahran’la gerilimi arttıracağı konusunda endişeliydi. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in konuşmasının ardından önde gelen bir Avrupa ülkesinden diplomat Reuters haber ajansına “Kesinlikle aynı fikirde değiliz. İran’ı iyi bir yola itmek istiyoruz, verdiği nükleer taahhüdün dışına itmek istemiyoruz” diye konuştu. Almanya devlet bakanı Niels Annen de konferanstan çıkacak sonuç konusunda şüphelerini dile getirdi. “Yapıcı sinyaller umuyorum ama buradaki kimse bu konferansın sorunları çözmesini beklemiyor. Böyle bir şey gerçekçi olmaz çünkü en nihayetinde bütün katılımcılarla siyasi bir anlaşmaya ihtiyacımız var” dedi.

“TAHRAN’DAKİ REJİMDEN KURTARARAK ORADA KUTLAMA YAPACAĞIZ”

Trump’ın Avukatı Giuilani de, İran yönetimini tehdit ederek “Polonya’yı yıllar önce komünist rejimden nasıl kurtardıysak, bugün de İran halkını Tahran’daki rejimden kurtararak orada kutlama yapacağız” dedi. Varşova’daki konferans başlangıçta yalnızca İran’a odaklanırken kapsamı sonradan tüm Ortadoğu’yu kapsayacak şekilde genişletilmişti.

FİLİSTİN’İN KATILMADIĞI TOPLANTIYA İRAN ‘SİRK’ BENZETMESİ YAPMIŞTI

İran’ın “sirk” olarak nitelediği konferansa Filistinliler de Trump yönetiminin önyargılı davrandığı gerekçesiyle katılmayı reddetmişti. Filistinliler, Trump yönetimini 2017 yılında Kudüs’ü işgalci israil’in başkenti olarak tanıyarak ABD dış politikasında değişiklik yapmasından bu yana boykot ediyor. Filistinli başmüzakereci Saeb Erekat konferansa katılan Arap ülkelerini hedef aldı ve işgalci israil’in Arap ülkeleriyle ilişkilerini normalleştirmesi için önce Filistin topraklarından çekilmesi taleplerini onaylayan Arap Birliği toplantısına atıfta bulundu. Erekat Twitter’dan paylaştığı mesajda, “İşgal ödüllendiriliyor, Arap Barışı Girişimi ve Zahran Zirvesi kararları geçersiz kılınıyor. Ne için? Bir yanda Amerika ve İsrail arasında arabuluculuk, diğer yanda İran” ifadelerini kullandı.

İRAN'DAN VARŞOVA KONFERANSI'NA TEPKİLER SÜRÜYOR

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Polonya'nın başkenti Varşova'da düzenlenen Orta Doğu konulu konferansı "karar alıcılıktan uzak ve saygınlıktan yoksun" olarak nitelendirdi. Konferansa bölgedeki karar alıcı ülkelerden hiçbirinin katılmadığına dikkati çeken Kasımi, "Orta Doğu'da barış ve güvenliği konu alan karar alıcılıktan uzak ve saygınlıktan yoksun bir konferans nasıl olur da bölgenin asıl oyuncuları olan Türkiye, Irak, Lübnan, Filistin ve İran başta olmak üzere Çin ve Rusya gibi büyük ülkelerin katılımı olmadan başarılı olabilir?" dedi. İran resmi ajansı İRNA'nın haberine göre Kasımi, konferansa öncülük eden ABD hakkında da suçlamalarda bulunarak, "ABD bir taraftan Orta Doğu'da barış ve güvenlik konferansı düzenliyor diğer taraftan bölgede teröristleri destekleyerek bölge halkları arasında ümitsizlik, fakirlik ve savaşı artırıyor." ifadesini kullandı. Bölgede ABD ve işgalci israil'e karşı mücadelenin devam edeceği mesajını veren Kasımi, ABD'nin bölge gerçeklerini anlaması gerektiğini kaydetti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir