• DOLAR 32.328
  • EURO 35.152
  • ALTIN 2299.933
  • ...

Enerji harcamaları ile ilgili soruya Bakan Şimşek, “2011`de enerji ithalatına 54 milyar dolar ödedik, bu sene muhtemelen 60 milyar dolara çıkacak. Vergide indirim yok. Rüzgar enerjisinde 35. sıradan, 10. sıraya çıktık. Yerli ve yenilenebilir enerjiye destek veriyoruz, teşvik ediyoruz” dedi.Akaryakıt fiyatları ile ilgili vatandaşların sorularına ise Bakan Şimşek, “Artışların da, indirimlerin de hükümet ile ilgisi yok. Uluslararası petrol fiyatları ve döviz kuru esas belirleyici. Akaryakıt ürünleri üzerindeki vergiler esas itibariyle maktu olan ÖTV`den oluşmaktadır. 2002`de benzin üzerinde yüzde 70.2 vergi yükü vardı, şimdi bu yüzde 60`ın altına indi. Evet, yüksek bir oran, ama bizim dönemde düştü” değerlendirmesini yaptı.

“BU YIL 57 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI YAPILACAK”

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, öğretmen alımları ile ilgili sorulara ise şu yanıtı verdi, “Ülkemizde hiç bir dönemde olmadığı kadar öğretmen aldık. Bu sene 57 bin 500 öğretmen alıyoruz. Yeni alımlarla AK Parti hükümetleri döneminde 350 binden fazla öğretmen almış olacağız. Bütçeden en fazla pay eğitime gidiyor. Eğitimde kaliteyi arttırmak için Fatih projesini uygulamaya koyduk. Bu sene 57 bin sen fazla atama yapmış olacağız. Sayı saymasını bilenlere duyurulur.”

“İŞSİZLİK SON 11 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE”

İşsizlik rakamları ile ilgili olarak da değerlendirme yapan Bakan Şimşek, “2 milyon 272 bin işsizimiz var. İşsizlik oranı son 11 yılın en düşük düzeyinde. Mevsimsel faktörlerden ötürü işsizlik kış aylarında yükselir. O nedenle mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranına bakılır. Avrupa`da işsizlik oranları nasıl hesaplanıyorsa, ülkemizde de işsizlik aynı yöntemlerle hesaplanıyor. Küresel kriz ve sonrasında Avrupa`da işsiz sayısı net 2 milyon artarken, biz 4 milyon yeni istihdam oluşturduk. Avrupa Birliği`nde işsizlik rakamları nasıl hesaplanıyorsa, ülkemizde de aynı şekilde hesaplanıyor” şeklindeki ifadeleri aktardı.

“TABİKİ BENİM, DANIŞMANLAR YATIYOR”

Bakan Şimşek, kendisine yöneltilen “Siz gerçekten bakan mısınız yoksa danışmanı mı?” sorusuna ise şu cevabı verdi, “Gecenin bu saatine kadar danışmanlar çalışır mı? Tabii ki kendim kullanıyorum.”