• DOLAR 32.594
  • EURO 34.818
  • ALTIN 2513.952
  • ...
Rusya, İsrail ataşesini sınır dışı etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

israil Moskova Büyükelçiliği`nde görevli askeri ataşe ve savunma temsilcisi Albay Vadim Leiderman`ın, Rusya`da casusluk yaptığı gerekçesiyle sınırdışı edildiği ortaya çıktı. israil Savunma Bakanlığı’ndan resmi olarak yapılan açıklamaya göre, Leiderman gecen hafta casusluk suçlaması ile tutuklandı ve Rusya’dan sınırdışı edildi.

israil ordu sözcülüğü, Albay Vadim Leiderman`ın casusluk şüphesiyle geçen hafta Rusya`da gözaltına alınarak sorgulandığını da belirtti.

Görevinin iki ay sonra sona ereceği bildirilen askeri ataşe hakkında israil`de de sorgulama yapıldığını belirten ordu sözcülüğü, hakkında ileri sürülen iddiaların "temelsiz" olduğunu savundu.

Söz konusu olayın, ancak israili güvenlik birimlerince sorgulanmasından sonra yayımlanmasına izin verildiğini belirten İsrail basınına göre, albay, cumartesi gecesi ailesiyle birlikte İsrail`e döndü.

Albay Leiderman`ın Moskova`da bir restoranda toplantıda iken Rus güvenlik servislerince alınıp sorgulandığı ve birkaç saat sonra bırakıldığı; ancak kendisinden 48 saat içinde ülkeyi terk etmesinin istendiği de kaydedildi.

Albayın, İsrail güvenlik birimlerince yapılan sorgusunda "Rusların davranışlarını yanlış algıladıklarını ve hakkındaki iddiaları n aslı olmadığını belirttiği" ifade edildi.

israili yetkililer, "Rus tarafının, askeri ataşenin Rusya`da hassas bilgi toplamak için yerel ajanlar yönettiğini sandıkları" iddiasını da dile getirdiler.

İsrail Dışişleri Bakanlığı`nın olayın ortaya çıkması üzerine Rusya ile sürekli temas halinde bulunduğu ve havayı yumuşatmaya çalıştığı, ancak Rusya`nın bu konuda uzlaşmaz tutumuyla karşı karşıya kaldığı da kaydedildi.

İSRAİL BASINI RUSYA`YA ATEŞ PÜSKÜRDÜ

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın herhangi bir yorumda bulunmadığı olayla ilgili İsrail basını geniş yer ayırdı. İsraili askeri ateşenin 2008’den bu yana Moskova’da görev yaptığı, halen ailesinin de Moskova’da olduğu belirtildi.

The Jerusalem Post gazetesi, askeri ataşe Leiderman`ın birkaç gün önce Rusya`dan sınırdışı edildiğini yazdı. israili albayın geçen hafta Rus istihbaratınca gözaltına alındığı ifade edildi. Rus istihbarat yetkilileri, Leiderman`ı askeri alan başta olmak üzere gizli bilgiler toplamak ve sanayi casusluğu yapmakla suçluyor.

Haberlere göre, Leiderman`dan bilgi alabilmek için Rus istihbaratı albayı soruşturma sırasında yalan makinesine de bağlamış. The Jerusalem Post, albayın israil parlamentosu ve Savunma Bakanlığı ortak heyetinin Moskova temasları sırasında gözaltına alındığını iddia etti. Olayın hemen ardından İsrail mercilerinin Leiderman`ın yargılanmaması için Moskova ile temasa geçtiği belirtildi. Görüşmeler sonucunda casus albayın vatanına gönderilmesi hususunda taraflar el sıkıştı.

israil`in Kursor haber ajansına göre, albay Leiderman, Moskova`da ailesiyle restoranda yemek yediği sırada gözaltına alındı. Rus Ria Novosti haber ajansına konuşan israil Savunma Bakanlığı yetkilisi de olayı doğruladı. İsrail`de Rusca yayın yapan İzrus haber portalı da Leiderman`ın vatanında bulunduğunu belirtti.

Konuyla ilgili Rusya Dışişleri Bakanlığı hiçbir yorum yapmadı. Rus Life.ru haber portalına konuşan bir Savunma Bakanlığı yetkilisi, son yıllarda askeri işbirliği alanlarında israil ve Rusya arasında olumlu adımların atıldığına işaret ederek, "İsraili ataşe özellikle hangi sırların peşinde olabilirdi ki?" diye sordu. Yine Life.ru`ya konuşan Rus askeri yetkililer, Moskova`nın Arap dünyasıyla olan askeri-teknik işbirliği gerekçesiyle İsrail istihbaratının bazı bilgileri öğrenmeye çalıştığını tahmin ediyor.

Rusya`nın geçmiş yıllarda özellikle savunma ve istihbarat alanında çalışanlar olmak üzere, israili bazı yetkililerle ilgili benzer kararlar aldığı da ifade ediliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir