• DOLAR 32.593
  • EURO 34.83
  • ALTIN 2512.652
  • ...
Avrupa`da Kadir Gecesi Manzaraları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesi Avrupa`nın çeşitli kentlerinde büyük bir coşku ile eda ihya edildi.

Said`i Nursi Camii
Avusturya`nın İnnsbruck şehrinde faaliyet gösteren Said`i Nursi Camii, Kadir gecesini büyük bir coşku ile eda etti. Gece, verilen iftar yemeği ile başladı, kılınan Teravih Namazı ile devam etti. Teravih Namazından sonra Camii imamı M. Nasır Abay`ın sohbeti ile devam etti. Abay, Kadir Gecesi`nin ne kadar mübarek bir gece olduğunu, bu gecede yapılması gereken ibadetlerin ve bütün duaların Allah katında kabul görüldüğünü söyledi. Daha sonra yapılan ikramlardan sonra Tesbih Namazı kılındı..

İmam Hüseyin Cami
Avusturya`nın Vorarlberg Eyaletinde faaliyet gösteren İmam Hüseyin Camii`nde Mübarek Kadir gecesi yoğun bir katılımla ihya edildi. Ramazan ayı boyunca hafta Sonları Cuma, Cumartesi ve Pazar Günleri camide verilen iftar çevredeki Müslümanların yoğun ilgi ve katılımı ile gerçekleşti.

İftar yemeği verilen bu gecede yoğun bir katılım oldu. Özellikle Kadir gecesine denk gelen resmi tatil camilere rağbet fazla idi. İnsanların camiye akın ettiği bu mübarek gece muhterem Hasan Hocanın sohbeti ile başladı. Hasan hoca Kadir gecesinin önemine binaen yaptığı konuşmasında, "bin aydan daha faziletli olan bu geceyi en güzel şekilde ihya etmeyi ve Kul ile Rabbi arasında hiçbir mani olmadan münacat etmesi gerekir. Bu geceyi dua ve ibadetlerle geçirmeli, tüm dünya Müslümanları için dua etmeliyiz. Çünkü bu gece dua ve ibadet gecesidir. Muhasebe yapma gecesidir. Kurtuluşa erme gecesidir" dedi. Hasan Hoca sohbetinin idamesinde Kuran`ı kerimde bu gecenin adına nazil olmuş Kadir Suresinin açıklamasıyla sohbetine devam etti.

Hasan Hoca, İslam tarihinden örnekler vererek, "Selahaddini Eyyubi Kur`an-ı hayatının merkezine aldığından dolayı Kudüs fethini gerçekleşmiştir. Dolayısıyla bizlerde Bu gecede indirilen Kuranı Hayatımızın merkezine almalı ve onun direktifleri ile hareket etmeliyiz. Aksi takdirde kurtuluşa ermemiz imkânsızdır" dedi.

Basel`de Kadir Gecesi Dualarla İdrak Edildi
Kadir Gecesi`nin manevi ikliminden faydalanmak için dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar Camilere akın etti. Geceyi ibadetle geçirmek isteyen Müslümanlar ellerini mağfiret ve merhamet dilemek için semaya kaldırdı. Basel Said-i Nursi Camii`nde de Kadir gecesi Basel ve çevresinde yaşayan Müslümanların yoğun katılımı ile ihya edildi.
Bir ay boyunca sahur, iftar, teravih, oruç gibi Ramazan`a has güzelliklerle dolu farklı bir atmosferin son günlerini yaşıyoruz. Üç ayların sonlarına yaklaştığımız şu günlerde Kur`an-ı Kerim`in indirildiği ve bin aydan daha hayırlı olduğu ifade edilen hayırlarla dolu Kadir gecesine Müslümanların kavuşması ve Bayrama kavuşmayı dilemesi İslam Âleminin Kadir gecesini ve Bayramın ruhunu en güzel bir şekilde idrak etme gayretleri, İslam Dünyasında sevinçle karşılanıyor. İsviçre`nin Basel şehrinde faaliyetlerini sürdüren Said-i Nursi Camii`nde dünyanın farklı ülkelerinden Müslümanların da katılımı ile yapılan İftar sonrasında Kadir Gecesi özel sohbeti gerçekleştirildi. Ahmet Konevi hocanın yaptığı Kadir gecesi özel sohbeti Cami cemaati tarafından dikkatle dinlendi.

Müslümanlar İçin Bir Fırsat Gecesi
Kur`an-ı Kerim`in "bin aydan daha hayırlı" şeklinde tarif edilen Kadir Gecesi`nde inmeye başladığını hatırlatan Konevi Hoca, geceyi Kur`an okuyarak, insanlık ve İslam âleminde yaşanan sıkıntıların son bulması için dua ederek geçirmek gerektiğine değindi. Bu kutlu zaman dilimlerinin hakkının verilmesi gerektiğine dikkat çeken Konevi Hoca, her insanın hataları olabileceğini ancak bu gibi nadide vakitleri kusurların telafisi adına fırsata çevrilmesi gerektiğini belirtti. Ramazan ayını uğurlamaya hazırlanmanın hüznü içerisinde olduklarını da anlatan Konevi Hoca, bu güzel ayda edinilen manevi zenginliği, yarınlara taşıyarak hayata hayat kılmak gerektiğini kaydetti.

Sema Kapılarının Açıldığı Rahmetin Yağmur Gibi İndiği Gece
Kadir Gecesi`nin İslam Âlemine, dünyanın dört bir tarafında sıkıntı çeken, ıstırap çeken tüm insanlığa hayır, bereket ve huzur getirmesi dileğinde bulunan Konevi Hoca, Kadir Gecesi`nin sema kapılarının açılıp rahmetin sağanak olarak yağdığı kutlu bir gece olduğunu ifade etti. Konevi Hoca, "Mübarek Kadir Gecesi, dargınların barışması, kardeşlik duygusunun ve çok ihtiyaç duyduğumuz bütünlüğümüzün kazanılmasında büyük bir fırsattır. Bu fırsatı hayırlı bir şekilde değerlendirmeli en güzel dileklerle Allah`a ellerimizi açıp yalvarmalıyız." şeklinde konuştu.

Hollanda
Hicret Camii tarafından düzenlenen Kadir gecesi programı yoğun katılımlı olarak gerçekleşti. Yoğun kalabalığın camiye sığmaması üzerine caddeye sergi serilerek vatandaşların geceyi ihya etmesi için çaba sarf edildi.

Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda Molla Mücahit Kılıç gecenin mahiyeti ve fazileti hakkında bilgi verdi. Kur`an`ın bu gecede inmeye başladığını ifade eden Kılıç bin aydan daha faziletli olan bu geceyi en iyi şekilde ihya etmenin gerekliliği üzerinde durdu. Bu bağlamda caminin sabaha kadar açık olacağını, bir gece de olsa cemaatin itikâfa kalmalarını istirham etti.

Hicret ilahi grubunun seslendirdiği ilahilerle devam eden program yapılan dua ile son buldu. Kılınan teravih namazının ardından gecenin ihya edilmesine itikâf ile devam edildi. x
(Yusuf Salihoğlu/Hamza Korkut/Muhammed Aslan/ Sadık Tufan/ Ali İsmail Koçer - İLKHA)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir