• DOLAR 32.528
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2422.931
  • ...
İsviçre hükümetinden 'hack’leme çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

İsviçre hükumeti, yeni internet tabanlı elektronik oylama sisteminde yapılacak test sırasında açık bulabilenlere 50 bin İsviçre Frangı’na (262 bin Lira) varan ödüller verecek. Toplamda 150 bin Frank ödül dağıtılacak.

Halka Açık izinsiz Giriş Testi (PIT) adı verilen deneme 24 Şubat’tan 24 Mart’a kadar devam edecek.

Bu süre içerisinde göstermelik bir seçim yapılacak ve hackerlar bu seçime müdahale etmeye çalışacak. İsviçre hükumeti Ekim 2019’da elektronik oylama kapasitesini artırmayı planlıyor.

Ülkedeki 26 kantonun üçte ikisinde elektronik oylamaya geçilecek. İsviçre geçtiğimi 14 yıl içinde toplam 300’den fazla elektronik oylama sistemi denemesi gerçekleştirdi ancak mevcut kurallar elektronik oy miktarını referandumlarda yüzde 10, anayasa değişikliklerinde ise yüzde 30 ile sınırlıyor.

Bu miktarı genişletme çabası muhalefetin tepkisiyle karşılandı. Bazı muhalif politikacılar mevcut elektronik oylama sistemlerinin güvensiz, pahalı ve dışarıdan müdahaleye açık olduğunu düşünüyor.

Test sırasında fark edilmeden oylara müdahale edebilen kişiler 30 bin ila 50 bin Frank ödül kazanabilecek.

Denetçiler müdahaleyi fark ederse bu ödül 20 bin Frank’a düşüyor. Öte yandan, hackerlar en iyi uygulamaların görüldüğü alanları işaret ederek de 100 Frank’lık ödüller kazanabilir.

Kaynak, dünyahalleri

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir