• DOLAR 32.387
  • EURO 35.096
  • ALTIN 2326.253
  • ...
EBK`den Et İddialarına Cevap
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
HABER MRK - Bazı basın yayın organları ve internet medyasında "Ette vahim iddialar" başlığı ile yer alan haberlere cevap veren Et Balık Kurumu Genel Müdürlüğü, belirlenen standart dışı hiçbir kesim, üretim ve işlemeye müsaade edilmesinin söz konusu olmadığını ve piyasaya halk sağlığı açısından risk oluşturabilecek et arzının yapılmadığını belirtildi.
 
Açıklamada, üretimin herhangi bir aşamasında uygun olmayan bir durumla karşılaşılması halinde tutanak ve rapor gibi resmi belgeler düzenlenerek ürünlerin imha işlemi gerçekleştirildiği kaydedildi.
 
Söz konusu haberlerde EBK`nın aracılığı ile piyasaya sağlıksız et sürüldüğü iddia edildiğini hatırlatarak, "EBK faaliyetleri uluslararası geçerliliği olan ISO 22000 Gıda Güvenliği belgesine sahip kombinalarda gerçekleştirilmekte olup, canlı hayvan alımından başlayarak son ürün oluşuncaya kadar geçen sürecin her aşamasında ayrı ayrı veteriner hekim ve gıda mühendisleri tarafından kontrolleri yapılarak soğuk zincirde piyasaya arz edilmektedir" denildi.
 
Habere konu olan olayla ilgili olarak da şu ifadelere yer verildi: "Lüleburgaz Türkgeldi canlı hayvan depomuzdaki olası acil hayvan kesimleri için Kırklareli Lüleburgaz Büyükkarıştıran beldesinde bulunan özel sektöre ait mezbahane ile Sakarya EBK Kombinası arasında sözleşme dahilinde hizmet alımı yapılmıştır.
 
Kiralanan söz konusu mezbahanedeki kesimler ise resmi veteriner hekimi gözetiminde yapılmakta olup, ayrıca buradan Sakarya Kombinasına kurum araçları ile sevk edilen karkas etler kombina depolarına alınmadan önce de EBK veteriner hekimleri tarafından ikinci defa sağlık kontrolüne tabi tutulmaktadır.
 
Sakarya Et ve Balık Kombinasının sözleşme yapıp hizmet alımıyla kesim yaptırdığı özel sektöre ait Lüleburgaz / Büyükkarıştıran kesimhanesinden, Sakarya Kombinasına sevk edilen karkas etlerden 36 adet (5902 kg.) gövde et, kurum veteriner hekimleri tarafından standart dışı bulunarak veteriner hekim raporu ile imha edilmiştir."
 
İddialarla ilgili olarak yargı süreci devam ettiği hatırlatılan açıklamada, ayrıca EBK tarafından 23 Haziran 2012 tarihi itibariyle müfettiş görevlendirilmiştir. Lüleburgaz`da bulunan özel sektöre ait Büyükkarıştıran kesimhanesinde, Sakarya Kombinasına ait etlerin eksik tartılması ve değiştirilmesi ile ilgili oluşabilecek Kurum zararı için, mahkemeye müracaat edilerek müdahil olunmuştur" ifadelerine yer verildi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir