• DOLAR 32.52
  • EURO 34.799
  • ALTIN 2432.899
  • ...
Tarihte Bugün - 15 Şubat 2019
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

M.Ö. 399: Sokrates ölüm cezasına çarptırıldı. Ünlü Yunan Felsefecisidir. Yunan Felsefesinin kurucularındandır. Ahlak felsefesinin de kurucusu olarak kabul edilen Sokrates’in yaşamının en belirgin olaylarından biri MÖ 399 yılında hakkında açılan davadır. Öğrencisi Eflatun olarak bilinen Platon'un Sokrates'in Savunması adlı eserinde anlattığı kadarıyla Sokrates, şehrin tanrılarına inanmamak onların yerine başka tanrılar koymak ve böylece gençliği zehirlemekle suçlanır. Sokrates bu suçlamalar sonucunda ölüme mahkûm edilir. Yine öğrencisi Eflatun'un anlattığına göre Sokrates, Baldıran zehiri içirilerek idam edilmiştir.

1898: İspanya-Amerika Savaşı: Bir Amerikan gemisi Havana (Küba) limanında infilak ederek battı: 260’dan fazla kişi öldü. Olaydan İspanya'yı sorumlu tutan ABD iki hafta sonra İspanya'ya savaş açtı.

1924: Harp Oyunları sebebiyle İzmir’de bulunan Atatürk başkanlığında, Başbakan İsmet, Genel Kurmay Başkanı Fevzi Paşa, Ordu ve Kolordu komutanları toplandı, toplantı sonucunda dört önemli karar alındı;

-          Halifeliğin kaldırılması

-          Şer'iye ve Evkaf Vekâletinin kaldırılması

-          Eğitim ve öğretimin birleştirilmesi

-          Genel Kurmay Başkanlığının Bakanlar Kurulunun dışına çıkartılması

1950: Sovyetler Birliği ile Çin arasında karşılıklı savunma antlaşması imzalandı. İki ülke, kapitalist dünyaya karşı birleşik cephe oluşturduklarını ilan etti.

1992: Mardin'in Aytepe, Yardere ve Ahmetli köylerine jandarma operasyon düzenledi. 4 kadını gözaltına almak istedi. Kadınları vermek istemeyen köylülere jandarma müdahale etti. Jandarmanın ateş açması sonucu yaşları 10 ila 20 arasında değişen 6 kişi öldü, 5 kişi de yaralandı.

1999: Sabancı suikastı sanığı Mustafa Duyar, Eskişehir Cezaevi'nde "Karagümrük Çetesi" olarak tanınan bir grup tarafından öldürüldü, Selçuk Parsadan yaralandı. Mustafa Duyar'ın cezaevinde öldürülmesinde Ergenekondan tutuklanan emekli general Veli Küçük'ün parmağı olduğu, hem iddianamelere girmiş hem de Karagümrük Çetesi liderlerinden biri kameralar karşısında Veli Küçük'ün ismini vermişti. Veli Küçük'ün Mustafa Duyar'ı Sabancı'nın intikamının alınması karşılığında para alarak öldürttüğü de iddialar arasındaydı.

1999: Kenya'da yakalanan Abdullah Öcalan, Türkiye’ye teslim edildi.

Ecevit yıllar sonra 2005'de verdiği bir röportajda Öcalan'ın öyle anlatıldığı üzere Türkiye askerinin başarılı bir operasyonu neticesinde değil, CIA ve Mossad tarafından teslim edildiğini açıklamıştı. Yakalandığı gibi "Annem Türk'tür" deyip "Her türlü hizmete amade olduğunu ve üstüne ne düşerse yapacağını" daha uçaktayken beyan eden Öcalan, tabanında hayal kırıklığı oluşturmuştu.

2002: Uluslararası Güvenlik Destek Gücü İSAF'da yer alacak Türkiye askerinin ilk bölümü Kabil'de göreve başladı.

2006: Ebu Gureyb'teki tutuklulara kötü muamele hakkında tanıklık ettikten sonra rütbesi indirilen Samuel Provance, (Samuel Pırovans) Amerikan Temsilciler Meclisi'nin bir oturumunda, Iraklı general Hamid Zabar  ve birlikte gözaltına alınan 16 yaşındaki oğluna yapılanları anlattı. Samuel Provance, ''Zabar'ı konuşturmak için kendisinden ziyade, 16 yaşındaki oğlu kötü muameleye maruz bırakıldı'' dedi. Babalarını 'yumuşatmak' için gözlerinin önünde çocuklarına kötü muamele yapmanın çok sık başvurulan bir yöntem olduğunu belirten Provance, bu tekniğin General Zabar'da işe yaramadığını, çünkü Zabar'ın, oğluna yapılanlar yüzünden ifade veremez hale geldiğini anlattı. Avustralya devlet televizyonu SBS ise, Ebu Gureyb'te ABD'li askerler tarafından yapılan kötü muameleyi belgeleyen yeni fotoğraflar yayınlanacağını açıkladı. SBS'nin haberine göre yayınlanacak bu yeni işkence fotoğrafları 2004'de Ebu Gureyb cezaevinde ortaya çıkan görüntülerden daha vahşi.

2011: Ergenekon'un basın ayağı olduğu iddiasıyla Oda TV baskını yapıldı. Bazı yazarlarının da eşzamanlı evlerine yapılan baskın sonucunda başta Soner Yalçın olmak üzere bazı yazar ve çalışanları tutuklandı.

2012 : Malezyalı Astronot Dr. Muzaffer Şükür, uzayda nasıl bir ibadet yapılacağını göstermek için 9. Müslüman astronot olarak uzaya gittiğini belirterek, ''uzayda herkes bir mucizeyi hisseder. Ben de ramazan ayına denk gelen uzay seyahatinde uzay istasyonu'nun içerisinde ezan sesini duydum'' dedi.

2012: Honduras'ın Comayagua kentindeki cezaevinde çıkan yangında 357 kişi öldü, 80 mahkum ağır yaralandı.

2012: TBMM Adalet Komisyonu, MİT mensupları veya özel bir görevi ifa etmek üzere Başbakan tarafından görevlendirilen kişilerin, özel yetkili ağır ceza mahkemeleri kapsamındaki suçlarla ilgili soruşturmalarının Başbakanın iznine bağlanmasını öngören kanun teklifini kabul etti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir