• DOLAR 32.493
  • EURO 34.916
  • ALTIN 2435.684
  • ...
Muhalifler: `Demokratik Bir Ülke İçin Savaşıyoruz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
GAZİANTEP - Suriye`nin İdlip ili Tertemez ilçesinde daha önce muhtar olarak görev yapan İmed Şilliy (50), Özgür Suriye Ordusunun bünyesinde ayaklanmalara katılan bir oğlu ile iki yeğenini çatışmalarda kaybetmiş.
Baas rejiminin yıllarca yaptığı zulümlerden dolayı halkın ayaklandığını ifade eden Şilliy; ayaklanmalar ilk önce düzensizdi. Daha sonra Beşar Esad`ın ordusundan ayrılan komutanlarla birlikte Özgür Suriye Ordusu bir düzen getirmeye çalıştı."dedi.
 
Muhalif Özgür Suriye Ordusuna Başta Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar`ın yardım yaptığını söyleyen Şilliy, İran İslam cumhuriyeti ile Lübnan`daki Hizbullah`a ise adeta ateş püskürdü.
 
Özgür Suriye Ordusunu yönetenlerin başında Beşar Esad`ın ordusundan ayrılan Riyad El Esad ile Mustafa Eş-Şeyh`in geldiğini belirten Şilliy, Özgür Suriye Ordusunun İslami bir yönetim yerine demokratik bir ülke kuracağını ifade ederek; "Bu konuda Türkiye`yi kendimize örnek alıyoruz. Türkiye gibi demokratik bir ülke istiyoruz. Biz Türkiye ve Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan`ı bu konuda başarılı buluyoruz." ifadelerine yer verdi.
 
Halep`in Şeyh Hıdır semtinde Özgür Suriye Ordusunun Karargahında kendisiyle konuştuğumuz Velid Süleyman ismindeki Türkmen muhalif ise, Çeys-el Hür olarak adlandırdıkları Özgür Suriye Ordusunun çeşitli kesimlerden meydana geldiğini belirtti. Süleyman, Özgür Suriye ordusunun daha çok Beşşar Esad`ın birliklerinde ayrılan rütbelilerin kontrolünde olduğunu söyledi.
 
Kendisinin Suriye`deki selefiler cemaatine bağlı biri olduğunu öğrendiğimiz Velid`e, Beşşar Esad sonrası halkın Şeriatla yönetilme fikrini sorduğumuzda ise; "Toplumumuz şuan Şeriatla yönetilmeye hazır değil, içinde bulunduğum cemaatin yetkilileri de bu fikirde. Önceliğimiz şuan ki Libya gibi bir yönetim tarzı daha sonra yavaş yavaş toplumu İslami bir yapıya götürürüz." dedi.
 
Suriye`deki İslami cemaatler hakkında da konuştuğumuz Velid, cemaatlerin fazla etkili olmadıklarını halkın çoğunluğunun ise İslam`ı sadece bir Kültür olarak yaşadığını söyledi.
(Şefik Mert - İLKHA)
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir