• DOLAR 32.411
  • EURO 35.147
  • ALTIN 2324.692
  • ...
`SODES Kimin Tekelinde?`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİNGÖL - Kalkınma Bakanlığı tarafından uygulanan Sosyal Destek Programı (SODES) 2012 yılı projeleri açıklandı. Bingöl`den 50 projenin kabul edildiği programda, birçok Sivil Toplum Kuruluşunun projelerine yer verilmedi. SODES desteklemelerinden sürekli aynı çevrelerin yararlandığı iddiaları ise ciddi rahatsızlığa neden oldu.
 
SODES desteklerinden hep aynı kesimlerin desteklendiğine dikkat çeken Kalem Der, yaptığı basın açıklamasında "SODES`ten destek almak için bir yerlerden icazet mi almak gerekiyor" diye sordu.
 
2012 yılında SODES`e 2 proje verdikleri; ancak SODES tarafından desteklenmediğinin ifade edildiği açıklamada, SODES Projelerinin hangi kriterlere göre desteklendiğini merak ettikleri ifade edildi.
 
Açıklamada " Kısa adı SODES olarak bilinen " Sosyal Destek Programı`nın özellikle il bazında açıklanan kabul projelerine baktığımızda akla ister istemez şu sorular geliyor: SODES kimin tekelindedir? SODES`ce desteklenmek için bir yerlerden icazet mi almak lazım; yoksa birilerinin önünde yalakalığa kaçacak bir el pençe divan durmak mı lazım?
 
Kültür, eğitim ve istihdam amaçlı projeleri genellikle içerik ve gösterilen bütçe açısından dengeli bir şekilde desteklemek ve projeleri STK, kurum ve kuruluşlar arasında adil dağıtmak bu oluşumun ortaya çıkış amacıyken ne yazık ki uygulama bazında bunun böyle olmadığı birkaç yıldır kabul gören hep aynı kulvardaki ve yakın kulvardaki yapılar olması hasebiyle iyice sırıtıyor! Amacımız bağcıyı dövmek değil; kesinlikle bazı isimler ortaya koyarak STK`ları veya şahısları incitmek hiç değil! Sadece hak bir bakışla kralın çıplak olduğunu yani bu noktada adil bir dağılımın olmadığını ve projeleri destekleme de insaf çizgisinin dışına çıkıldığını söylüyoruz! Bu sonuca nereden ulaştık derseniz? Aslında daha önceden de basını yakından takip edenler, bazı duyarlı kişi/kurumlar tarafından aynı sonuçlara ulaşıldığını görecekler; ama biz sadece şu ana kadar hüsn-ü zanla hareket etmek istedik. Gel gör ki, dananın kuyruğu hiç de böyle değilmiş" denildi.
 
"SODES`çe Örfümüze ve Ahlakımıza Uymayan Projeler Destekleniyor"
Desteklenen projelerin içerik açısından fazla bir kazanımı olmayan projeler olduğuna dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Desteklenen projelere baktığımızda gerçekten içerik olarak fazla bir kazanımı olmayan veya ahlaki açıdan inancımıza ve örfümüze hiç de uymayan projelerin olması ve desteklemenin belli bir kesimle sınırlı kalması bu tepki vermemizi haklı ve gerekli kılıyor. Yine de gören nazarlar açısından kabul görmeyen iki projemizi özetle veriyoruz ki, kabul edilen projelerin birçoğundan hem içerik hem de uygulama külfeti açısından ne kadar gerekli olduğu görülsün!;
 
Proje-1: "Bir Dil, Bir İnsan"
Bu projeyle `dili imla ve anlam açısından doğru kullanan, ifadelendirme sisteminde diksiyonu düzgün olan ve sosyal yaşamın bir parçası olarak muhataplarına hitabetin inceliklerini taşıyan bir hitapla hitap eden bireyler` yetiştirme amaçlanmaktadır.
 
Proje-2: "Tiyatro Metin Yazarlığı ve Oyuncusu Yetiştirme"
`İnsanın gözüne, kulağına, aklına hitap etmesi` yönüyle en etkili sanat olma ve `güldürürken düşündüren/ eğlendirirken eğiten` misyonuyla birçok noktada bireysel ve toplumsal işlev barındıran tiyatro sanatı çerçevesinde yerel düzeyde bir bilinç oluşturmak, oyun yazarı ve rol oyuncusu yetiştirmek amaçlı bir projedir" (Nihat Kanat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir