• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
`Japon İmparatoru Özür Dilesin`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak`ın iki ülke arasındaki tartışmalı adaları ziyaretiyle başlayan gerginlik sürüyor. Koreli lider Myung-bak, Japonya İmparatoru Akihito`nun Seul`u ziyaret etmek için 2. Dünya Savaşı`nda yaşananlardan dolayı özür dilemesi gerektiğini söyledi. Lee, "Japonya İmparatoru Güney Kore`yi ziyaret etmek istiyorsa savaş sırasında yaşananlardan dolayı özür dilesin. `Üzgünüz` gibi bir ifade kullanacaksa gelmesine gerek yok." dedi. Tartışmalı adayı da bu konuya dikkat çekmek için ziyaret ettiğini söyledi.

Tokyo`yu bu sorunu göz ardı etmekle suçlayan Güney Kore Devlet Başkanı Lee, Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda ile bu sorunu bir saat boyunca görüştüğünü hatırlattı. Lee, "Başbakan Noda`nın bu konuyla ilgisi yok. Tartışmadan hep kaçmaya çalıştı. Japonya gibi güçlü bir ülke isterse bu sorunu çözer." dedi.

Güney Kore lideri Lee, geçtiğimiz cuma günü ada ziyaretini gerçekleştirmişti. Bunun üzerine Tokyo, Seul`e sert tepki göstererek büyükelçisini geri çekmişti. Japon yetkililer, konuyu Uluslararası Adalet Divanı`na taşıyabileceklerini açıklamıştı. İki ülkeye eşit uzaklıkta bulunan adalar küçük, ancak geniş petrol yataklarının da bulunabileceği balıkçılık alanlarında yer alıyor. Bir Güney Kore sahil koruma görevlisi, 1954`ten beri bölgede bulunuyor.

TOKYO`DAN APEC TEPKİSİ

İki ülke arasındaki gerilimin Rusya`da yapılacak Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesine de yansıyabileceği iddia edildi. Japonya`nın Sankei Shimbun gazetesi, zirve sırasında iki ülke arasındaki yapılacak görüşmenin iptal edilebileceğini öne sürdü. Japon liderler, bu tür zirvelerde yüz yüze görüşmeler yapıyordu. Japon Dışişleri`nden yetkililer de görüşmenin hala tartışıldığını kaydetti. Yetkili, "Güney Kore ile görüşme yapmazsak bu `iptal` manasına gelmez. Zaten şu an bir üzerinde anlaşılmış bir görüşme yok" ifadelerini kullandı. Aynı yetkili, hükümet içinden bazı isimlerin Güney Kore Devlet Başkanı Lee`ye Tokyo`nun pozisyonunu direk anlatılması gerektiğini savunduğunu da belirtti.

CİHAN
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir