• DOLAR 32.492
  • EURO 34.952
  • ALTIN 2435.485
  • ...
İİT, Suriye`nin Üyeliğini Askıya Alıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cidde`de yapılan toplantıda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Myanmar`daki temaslarını ve Türkiye`nin bölgeye yaptığı yardımları anlattı.

İİT yetkilileri tarafından hazırlanan nihai bildiri ve dört adet karar taslağı bu gece Mekke`de Kral Abdullah`ın sarayında gerçekleşecek İİT Olağanüstü Zirve Toplantısı`nda liderlere sunulacak. Bildirinin ana konu başlıkları ise Suriye, Myanmar, Mali, Filistin, Kudüs.

4. Olağanüstü Zirve Toplantısı ``İslam Dayanışması`` sloganıyla, Kral Abdullah`ın 56 ülkenin liderlerine yaptığı davetle açılış günü Kadir gecesine denk gelecek şekilde düzenlendi. Cidde`deki hazırlık toplantısının açılışında İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu bakanlara dört gündem maddesi çervesinde teşkilatın çalışmalarına ilişkin bir rapor sundu.

Genel Sekreterliğin nihai bildirisinde teşkilatın isminin ve logosunun değiştirilmesi, bağımsız ve daimi bir insan hakları komisyonunun, kadının gelişimi merkezinin, bilim teknoloji ve innovasyon teşkilatının ve sekretarya bünyesinde bir insani yardım departmanının kurulması gündeme geldi.

-Suriye`nin üyeliği askıya alınıyor-

Suriye ile ilgili karar tasarısında Suriye`nin birlik, egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesine yönelik İİT`nin ilkeli tutumu teyit edilirken, Suriye`de kan dökülmesi kınandı.

Şiddet ve kan dökülmesinde baş sorumluluğun Suriye hükümetine ait olduğunun altının çizildiği bildiride, Suriye`nin bir Türk askeri uçağını düşürmesi de tepki çekti. İslami değerler ve insan hakları çerçevesinde Suriye`nin topyekün iç savaştan kurtarılması maksadıyla ülkede şiddet, öldürme ve yıkıma derhal son verilmesi çağrısı yapıldı.

Liderlerce olduğu gibi onaylanması beklenen nihai bildiri taslağı ve ilgili Suriye kararı, BM Genel Kurulu`nun 3 Ağustos 2012 tarihli kararını desteklerken, İİT İcra Komitesi`nin 24 Haziran 2012`de bakanlar seviyesinde acilen düzenledikleri toplantının tavsiyeleri uyarınca Suriye`nin İİT`nin tüm organlarındaki üyeliği askıya alınacak.

-Davutoğlu, Rohingya Müslümanlarını anlattı-

Karar tasarısında Myanmar`a da geniş yer verildi. Rohingya Müslümanlarına ilişkin karar tasarısında Myammar hükümetine Myammar`da Rohingya Müslümanları dahil halkın tüm etnik ve dini unsurları kapsayıcı, uzlaştırma ve rehabilitasyon odaklı bir politika izleme çağrısı yapıldı.

Myammar Hükümeti`nin Genel Sekreter İhsanoğlu`na Arakan Eyaleti`ne ziyaret dahil olmak üzere yaptığı davet memnuniyetle karşılandı.

Toplantıda Suriye`ye ilişkin beyanları dışında Myammar`a yaptığı ziyaret ve temasları hakkında da kapsamlı bir değerlendirme yapan Dışişleri Bakanı Davutoğlu`nun ve Rohingya Müslümanları konusunda İİT bünyesinde bakanlar düzeyinde bir temas grubu kurulması önerisi genel kabul gördü.

-İİT ile ev sahibi Suudi Arabistan arasında anlaşma-

Bu arada bakanlar toplantısından önce İİT`nin 43 yıllık tarihinde önemli bir eksiklik giderildi. İhsanoğlu`nun göreve başlamasıyla birlikte öncelikleri arasına aldığı, Sekretarya`ya ev sahipliği yapan Suudi Arabistan hükümetiyle İİT arasında, İİT`nin yararlanacağı ayrıcalıklara ilişkin ``Merkez Anlaşması`` İhsanoğlu ile Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Prens Abdülaziz bin Abdullah arasında imzalandı.     

Kral Abdullah`ın oğlu ve bakan ünvanına sahip Prens Abdülaziz bin Abdullah, Dışişleri Bakanı Prens Saud Al-Faysal`in bir ameliyat geçirmesi sebebiyle, İİT Dışişleri Bakanları Toplantısı`na da başkanlık etti.

Öte yandan Genel Sekreter İhsanoğlu`nu geçen hafta kabul eden Kral Abdullah, görüşmede, İhsanoğlu`nun diğer öncelikleri arasında yaralan İİT`nin Cidde`de inşa edilecek yeni binasının ihalesinin biran önce yapılarak inşaatına başlanması talimatını verdiği öğrenildi.

Cidde`nin en önemli ve en yüksek binalarından biri olacak yeni İİT binasının projesi için İhsanoğlu, uluslararası bir yarışma düzenlemiş ve yarışmayı kazanan Avusturyalı mimarlık firması binanın ayrıntılı projesini, inşaata hazır hale getirecek şekilde tamamlamıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir