• DOLAR 32.381
  • EURO 35.094
  • ALTIN 2326.93
  • ...
Enerji Alanında Büyük İşbirliği
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nda gerçekleşen işbirliği protokolü imza törenine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ile ilgili Bakanlıklar ve TÜBİTAK`tan yetkililer katıldı.

 

Törende konuşan Bakan Taner Yıldız, enerjinin Türkiye`nin büyümesindeki en önemli sektörlerin başında geldiğini söyledi. Enerji sektöründe yerli ve yenilenebilir kaynakların kullanılmasının önemini vurgulayan Yıldız, \"Rüzgâr santralinde tribün ve jeneratör kısmı yapılamıyorsa yatırımlar ithal kaynaklarla gerçekleştiriliyor. Bu bir paradoks, bunu aşmak zorundayız. İşte bu yaptığımız protokoller ve bunun çerçevesinde yapılacak yatırımlarla, Türkiye`nin yalnızca rüzgârla alakalı karar verilmiş ve lisansa bağlanmış yatırımlarında minimum 15 milyar dolarlık bir ithalatı kesmiş olacağız.\" dedi.
TÜBİTAK`ın vereceği desteğe çok önem verdiklerini dile getiren Yıldız, \"Ar-Ge faaliyetleriyle alakalı, tüm kurumlarımızla beraber yapılacak 15`e yakın bölümdeki destek için çok teşekkür ediyoruz\" dedi.

 

Bakan Ergün: `Güçlü Olmak Zorundayız`
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de Türkiye`nin uzun yıllar boyunca ihtiyaçlarını dışardan karşıladığını, potansiyelini açığa çıkarma konusunda biraz geri kaldığını belirtti. Bugün itibariyle ise Türkiye`nin büyük bir potansiyeli, imkânları ve kaynağı olduğunu anlatan Ergün, ihtiyaçların da gün geçtikçe büyüdüğünü kaydetti. Ergün, şunları söyledi: \"Fert başına 20 bin dolar milli gelir seviyesini aşmak istiyoruz. Bu da 2 trilyon dolar üretim, 500 milyar dolarlık ihracat demek, enerji demek... Bu üretimi, bu ihracatı enerji olmadan gerçekleştiremezsiniz. Önümüzdeki dönemin en önemli konuları su, gıda ve enerji konularıdır. Herkesin bu konularda arz güvenliğini sağlaması, kendi teknolojilerine sahip olması gerekmektedir. Hele bizim gibi ülkelerin daha da bunlara sahip olması gerekmektedir. Bulunduğumuz coğrafyada büyük ve önemli bir ülkeyiz. Bu coğrafyada ayakta kalmak, güçlü olmak zorundayız.\"

 

Bugün yapılan protokolle, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile TÜBİTAK`ın, önümüzdeki 10 yıl içinde çok büyük Ar-Ge projeleri gerçekleştireceklerini belirten Bakan Ergün, bunun çok önemli bir karar olduğunu söyledi. Bakan Ergün, \"Burada büyük bir Ar-Ge potansiyeli var. Kurumlarımız da bu işbirliği ile büyük bir sinerji meydana getirmiş olacak. Enerji Bakanlığı ile TÜBİTAK arasında meydana gelen bu anlaşmayla büyük bir sinerji doğacaktır\" dedi.

 

10 yıl içinde 10`a yakın proje
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ise Türkiye için son derece önemli olan bir protokol imzaladıklarını bildirdi. Konu enerji olunca, çok fazla söze gerek olmadığını dile getiren Altunbaşak, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu`nda alınan kararlar gereği enerjinin, ülkenin öncelikli alanlarından biri olduğunu söyledi. İmzalanan protokolle enerjide dışa bağımlılığı azaltmak istediklerini vurgulayan Altunbaşak, protokol kapsamında 10 yıllık bir zaman sürecinde 10`a yakın projeden bahsettiklerini bildirdi.

 

Altunbaşak, protokolle birlikte en az yüzde 20`lik bir yerlilik artışı beklediklerine işaret ederek, \"Enerji ile ilgili konularda hem hammadde hem teknoloji olarak çok büyük satın almalar yapıyoruz. Stratejik işbirliği çerçevesinde teknoloji transferi yapmak istiyoruz. Bunlara örnek vermek gerekirse termik ve hidroelektrik santrallerinin tasarımlarını da burada yapmak istiyoruz. Türkiye teknolojisinin geldiği seviye bunun için yeterli\" şeklinde konuştu.

 

Konuşmaların ardından Bakanlar Ergün ile Yıldız ile TÜBİTAK Başkanı Altunbaşak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile TÜBİTAK arasında yapılan işbirliği protokolünü imzaladı. (Veysi Çetik - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir