• DOLAR 32.451
  • EURO 34.868
  • ALTIN 2479.348
  • ...
Kevenli TOKİ Sakinleri Sıkıntılarına Çare Arıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN-2011`de deprem öncesi konutları teslim edilen Kevenli TOKİ sakinlerinin sıkıntıları bir türlü çözülmüyor. TOKİ sakinleri, konutlar yapıldıktan sonra başlarının sıkıntıdan kurtulmadığını ifade ederek hiçbir yetkilinin de sıkıntılarının giderilmesi adına herhangi bir adım atmadığını belirttiler. İşlerin yarım bırakılması, yolların köstebek yuvası olması, evlerin tavanından suların damlaması gibi sıkıntılarının olduğunu ifade eden TOKİ sakinleri, yetkililere seslenerek sıkıntılarının giderilmesini istediler.

 

Bize Bu Sıkıntıları Yaşatmalarına Hakları Yok
TOKİ sakinlerden Abdulvahap Demir, 1.5 yılı aşkındır Kevenli TOKİ`de kaldığını belirtirek bunca zaman zarfında sıkıntılarının bitmediğini söyledi. Demir, \"Konutlarımızda eksiklikler var. Onlarca sıkıntımız var. Bu sıkıntılarımızı ne müteahhit gideriyor. Ne de TOKİ gelip bunu müteahhitten bu işi devralıyor. Müteahhide, niçin bu işi yapmadıklarını sorduğumuzda: `Ben TOKİ`den alacağımı alamıyorum.` TOKİ de diyor ki: `Müteahhit yapacağını yapsın, ondan sonra gelsin benden alacağını alsın.` TOKİ ile müteahhit arasındaki olumsuz diyalog buradaki vatandaşa yansıtılıyor. Burada bizim suçumuz, günahımız ne? Biz aidatlarımızı yatırıyoruz. Peşinatımızı yatırdık\" dedi.

 

Yaşadığı sıkıntıları dile getiren Demir, \"Ben üst katta oturuyorum. Yağmur yağdığında, kar eridiğinde benim oturma odamda su akıyor. Basamaklarımız hepsi kırık, mermerler hepsi damarlı . Kötü malzemeler kullanılmış. İşçilik kötü. Binalarımızın altına, balkondan akan sular görüntü kirliliği oluşturmuş. Çevre düzenlemesi yapılmamış. Doğal gaz sistemi gelecek binalarımıza yakında. Doğal gaz da canlı bomba gibi; fakat yangın söndürme sistemimiz aktif değil. Bizim binalarımızda yangın söz konusu olursa bunu hesabını müteahhit mi verecek TOKİ mi verecek. Kimse bunun hesabını veremez\" ifadelerini kullanarak yetkililerden acil bir şekilde bu sıkıntıların giderilmesi istedi.

 

Demir \"Bundan birkaç ay önce TOKİ yetkilileri geldi. Daireleri tek tek dolaşıp bütün sorun ve sıkıntıları not ettiler. Yaşadığımız bütün sıkıntıları harfi harfine kendilerine aktardık. Onlar da güzel bir şekilde, adımızı, dairemizi, şikâyetimizi alıp gittiler. Gidiş o gidiş. Şu ana kadar ne gelen var ne giden\" dedi.
Abvulvahap Kabak adlı konut sakini de sıkıntıların tek sorumlusunun TOKİ olduğunu belirterek, \"Ben müteahhidim. Valiliğin bu son halini, emniyetin işlerini, Milli Eğitim işlerini çoğunlukla ben yaparım. Kamu işlerini biz böyle yaparsak bizi perişan ederler. Mesela çevre düzenlemesi yapmış, yolun yarısına kadar gitmiş, yolun görünmeyen taraflarını, arka tarafın yolunu yapmamış. Ben birinci katta oturuyorum. Birinci katlarda rögarların hiçbirini sağlam yapmamış. Birisini yüksek yapmış birisini düşük yapmış. Birinci katlardaki evlerin hepsinde koku var. Tuvaletlerde koku var. Rögarların giderlerini sağlam yapmadığında dolayı koku var. Alt binaların girişlerinin adam akıllı yapılmamasından dolayı bütün sular binanın bodrumuna gidiyor ya da binanın önünde toplanıyor. Yağmur yağdığı zaman çocuklar dışarı çıkamıyor. Elektrik sistemi de çevre düzenlemesi aynı şekilde\" ifadelerini kullandı.
Vali Üzerinde Durursa Bu İş Düzelir
Kevenli TOKİ iş merkezi sorumlusu Bayram Ateş de, en büyük sıkıntıların şu an su olduğunun altını çizerek, \"Caminin suyu yok, evlerin suyu yok, iş merkezini suyu yok. Günde 1-2 saat su veriliyor ondan sonra komple su yok. Hiçbir kuruluş burayla ilgilenmiyor. Yangın çıkıyor. Çağırıyorsun bizi yüz üstü bırakıyor. Doğru dürüst yollarımız yoktur. Ulaşım sağlanamıyor. Ulaşım olmadığı yerde de hayat yok. Biz burada her şeyden mahrum kalmışız. Kuruluşlar buna bir el atsın. Bilhassa sayın Valinin buna el atması lazım. Bunu artık görmeleri lazım. Vali üzerinde durursa bu iş düzelir\" diye konuştu.
Soysal Faaliyet Binası Kimin Elinde Belli Değil
Kevenli TOKİ`nin yaşadığı başka sıkıntıya değinen Mevlüt Çakıcı adlı vatandaş ise, \"Bizim en büyük sıkıntılarımızdan biri de sosyal faaliyetler için ayrılan yerin perişan olması. Geçen yıl orda düğün yaptım çok güzeldi. Çok temiz bir yerdi. Her şey düzenliydi. Depremden sonra bırakıp gittiler. Sahipsiz kaldı. Bu sefer yetkililer el uzatmayınca kullanılamaz hale geldi. Camı yok, penceresi yok. Tezgâh yok. Lambalar yok. Bir taziyemiz veya herhangi bir etkinliğimiz olsa toplanacağımız bir yer yok.Şimdi olmuş tinerci, içki, fuhuş, eroincilerin yeri. Hepsi de başka mahalleden gelen gençler. Ailemiz rahatsız oluyor. Geçenlerde yine bir olay yaşandı. Özürlü bir kıza, gelen işçilerden biri tacizde bulunmuş\" diyerek olayın vahametini ortaya koydu.
İşinizi Layıkıyla Yapın
Konutlarını sahipsiz bırakıldığı söyleyen Yavuz Gökay ise, \"Benim de evimde sular damlıyor. Kapılarımız doğru dürüst yapılmamış. Çevre düzenlemesi namına hiçbir şey yok. Kimse buraya sahip çıkmıyor. Yetkililerden ricamız lütfen bir an önce işlerini layıkıyla yapıp tamamlasınlar\" şeklinde konuştu. (Fırat Arslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir