• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği(ASKON) Genel Başkanı Mustafa KOCA “Ekonomi Raporu 2011 Küresel Riskler Yerel İmkanlar” Raporu’nu açıkladığı basın toplantısında banka karlarına vergi konmasını isteyerek “gelirini kardeşçe paylaşmayan herkese ortaya çıkan günahtan pay düşer” uyarısında bulundu.


Genel seçimler öncesinde siyasi partilerin kamuoyuna açıkladığı hedeflerin altının doldurulması gerektiğini söyleyen KOCA “Altı boş vaatlerle plansız programsız hedef olmaz. Bu vaatlerin altyapısı iyi hesap edilmeli ve açıklanmalı. Bunların ilmi ve daha akılcı olmalarını bekliyoruz. Bu vaatlerin altı doldurulduğunda doğru, doldurulmadığında boş olduğunu görüyoruz” dedi.


İktidarda olan AK Parti hükümetinin 500 milyar dolarlık ihracat hedefini de eleştiren ASKON Başkanı Mustafa KOCA, “500 milyar dolar ihracat yapınca hedefe ulaşılmış mı olacak? Diğer taraftan 900 milyar dolarlık da ithalat yapılırsa bu ne işe yarar ki? Böyle bir ticaret bize lazım değil” diye konuştu.

Faizsiz bankaların çalışma sistemlerinin de sorgulandığı ASKON toplantısında, bu bankaların 5411 sayılı kanun ile Katılım Bankaları olduğunu, faizsiz bankacılık örneğini iyi veremedikleri dile getirildi.

MERKEZ BANKASI TEHLİKE İŞARETLERİNİ Mİ GÖRDÜ


Merkez Bankası’nın bankalardaki munzam karşılıkları artırmasının arkasında yatan sebeplerin “olumsuz bazı beklentiler” olduğuna dikkat çekilerek, bunların da istihdama ağırlık veren sektörlerin sermaye ihtiyacı olduğu ve daha fazla ayakta kalamayacakları ifade edildi. Sermayelerini bitiren firmaların istihdama yönelik krizi tetiklemesinin kaçınılmaz hale geleceği, piyasadaki ters yönde bir gidiş olduğu uzmanlarca görüldüğü için MB’nın tedbir almak ihtiyacı hissettiği yorumu yapıldı.

BANKA KARLARINA ULUSLAR ARASI VERGİ GETİRİLSİN

Dünyadaki küresel çabaların refah için olmasını, küresel sömürü için olmasını istemediklerini belirten Mustafa KOCA, bunların sıkıntıları artırdığını, diğer taraftan bankacılık kesiminin ise göreceli bir iyileşme ile birlikte hemen karlarını artırmaya başladıklarının ortada olduğunu ifade etti. “Banka karlarına uluslar arası vergi getirme zamanı gelmiştir” uyarısını üstüne basa basa söyleyen KOCA, diğer taraftan küresel fakirlikle mücadelenin yetersiz olduğunu, dünyada her 6 saniyede 1, saatte ise 600 çocuğun açlık sebebi ile öldüğünü, bu yüzden gelirini kardeşçe paylaşmayan herkese bu günahtan pay düştüğünü söyledi.

Türkiye’nin satın alma paritesine göre dünyanın ilk 15 ülkesi arasına girecek büyüklükte bir nüfus yapısına sahip olduğunu ve 2008 krizinden ilk çıkan ülkeler arasında yer aldığına işaret eden KOCA diğer taraftan bakıldığında bazı rakamlarla göz doldurulduğunu ileri sürdü.

“Hiçbir gelişme tehlikelerden azade değildir” diyen KOCA, son 10 yılda dış ticaret hacminin 4 kat, KOBİ’lerin toplam kredi hacmi içindeki paylarının 3 kat, kredi kartı sayısının 5 kat arttığını, fakat kredi kartı ile yapılan harcamaların ise 9 kat arttığına dikkat etmek gerektiğine vurgu yaptı. Büyüme stratejilerinin kesinlikle yeniden gözden geçirilmesini isteyen KOCA “Bizim büyümemizin de dış kaynak girişli olması bir risktir. Yani iç tasarruflar yetersizdir. Bunu tersine çevirip, iç tasarrufu arttırıp cari açığı azaltacak yöntemler bulmak şarttır” dedi.

KAMUYA UYARI


- Cari açık noktasındaki riskler sınırlandırılmalıdır.
- Vergi Sistemi Yenilenmelidir.
- Mali kural, usul ve esaslar itibariyle eksiksiz uygulanmalıdır.
- Kamu harcamalarının verimliliği arttırılmalıdır.
- Gelirin adil bir şekilde dağılımı daha önemlidir.
- Savunma harcamaları da denetlenebilir hale gelmelidir.
- Dolaylı vergiler azaltılmalıdır.
- Vergisini verene, vaktinde ödeyene teşvik sağlanmalıdır.
- Kayıt dışı ile mücadeleye daha da hız verilmelidir.
- Yatırım ortamının iyileştirilmesi hızlandırılmalıdır.
- İhracat performansı ithalat performansının altında kalmasın.
- Cari açığın çözümü için yatırımlar artırılmalıdır.
- AB ilerleme raporları bir ivme sağlamamaktadır.
- Türkiye’nin AB üyesi olması bir zorunluluk değildir.
- AB Vizesi kaldırılmalıdır.
- AB’den bağımsız kendi yapısal reformlarımıza odaklanmamız gerekmektedir.
- Bölgesel ilişkilerimizi güçlendirerek devam ettirmeliyiz.

Farklı ticaret rotaları ve imkanları da araştırılmaya devam edilmelidir.

Timetürk