• DOLAR 32.566
  • EURO 34.894
  • ALTIN 2427.54
  • ...
ASELSAN Dosyası Yeniden Açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Oğlunun intihar etmediğine inanan baba Başbilen`in mektubu üzerine Başbakan Erdoğan soruşturma başlattı. 3 mühendisin intiharı için Erdoğan müfettişlere "Sonuna kadar gidin" dedi

ASELSAN`da kritik projelerde çalışan 3 mühendisin ardı ardına şüpheli ölümleri konusunda Başbakan Tayyip Erdoğan`ın talimatıyla yeniden soruşturma açıldı. Soruşturma, intihar ettiği iddia edilen ancak ölümü şüpheli bulunan ASELSAN mühendisi Hüseyin Başbilen `in babası Vehbi Başbilen`in Erdoğan`a ulaşmasıyla başlatıldı. Baba Başbilen, 7 Ağustos 2006`da Ankara`da boğazı ve bileği kesilmiş halde bulunan oğlu Hüseyin Başbilen`in ölümüyle ilgili şüphelerin giderilememesi ve ancak dosyanın kapatılması üzerine çareyi Başbakan Erdoğan`a mektup yazarak yardım istemekte buldu. Başbilen, Başbakan Erdoğan`a gönderdiği mektubunda intihar ettiği ileri sürülen oğlunun ASELSAN`da kritik projeler üzerinde çalışan bir mühendis olduğunu hatırlatarak intihar iddialarının çarpıtma olduğunu savundu. "Oğlum intihar etmedi, öldürüldü" diyen baba Başbilen, Erdoğan`dan dosyanın aydınlanması için yardım istedi. Baba Başbilen`in 6 yıllık uğraşından bir sonuç alamadığı bunun üzerine çareyi Erdoğan`a başvurmakta bulduğu belirtildi.

"BİLMEK İSTİYORUM"

Erdoğan mektup üzerine Başbakanlık Teftiş Kurulu`na talimat vererek şüpheli ölümlerin tamamının soruşturulmasını istedi. Erdoğan talimatında "Sonuna kadar gidin. İntihar mı cinayet mi bilmek istiyorum" dedi. Erdoğan diğer olayların da soruşturma çerçevesinde mercek altına alınmasını istedi. ASELSAN`daki şüpheli ölümlere ilişkin dev soruşturma için Başbakanlık Teftiş Kurulu ön inceleme çalışmasını başlattı. Soruşturma için başbakanlık müfettişlerinden oluşan özel bir ekip oluşturulurken, soruşturmanın seyrine göre başta Milli Savunma, İçişleri Bakanlığı ile MİT başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlardan uzmanların soruşturma ekibine katkı vermeleri için çağrılacağı belirtildi. Başbakanlık Teftiş Kurulu soruşturma sırasında ilgili kurum ve kuruluşlardan gerekli bilgi ve belgeleri talep edecek. Mevzuat gereği kurum ve kuruluşlar Başbakanlığın talep ettiği tüm belgeleri sağlamakla yükümlü oluyor. Bu belgeler arasında gizli belgeler de yer alıyor. Konuyla ilgili ASELSAN`dan da bilgi talep edecek olan Başbakanlık, ölümü şüpheli bulunan mühendislerin üzerinde çalıştığı projelerle ilgili çalışmaları da görecek.

ŞÜPHELİ ÖLÜMLER LİSTESİ

2006 YILI, peş peşe gelen şüpheli ölümler nedeniyle ASELSAN`da uçaklar için dost-düşman tanıma sistemi üzerinde çalışan genç mühendisler için kabusa dönüştü. İlk şüpheli ölüm vakası mühendis Hüseyin Başbilen`le yaşandı. F16 uçaklarının yazılımı ve milli tank projesi üzerinde çalıştığı belirtilen Hüseyin Başbilen, 7 Ağustos 2006`da boğazı ve bileği kesilmiş olarak aracının içinde bulundu. Başbilen`in intihar ettiği ileri sürülürken daha sonra açılan davalar ve bazı bilirkişi raporları olayın intihar değil intihar süsü verilmiş bir cinayet olduğu şüphesini uyandırdı. Başbilen`den sonra hayatını kaybeden mühendis Halim Ünal oldu. Ünal 17 Ocak 2007`de kafasına isabet eden tek kurşunla öldü. ASELSAN yaptığı açıklamada Ünal`ın 7 yıl önce kurumdan istifa ettiğini, kendileriyle bir ilişkisinin olmadığını açıkladı. Bundan dokuz gün sonra da 26 yaşındaki genç mühendis Evrim Yançeken , oturduğu binanın altıncı katından düşerek can verdi.

SABAH

Bu haberler de ilginizi çekebilir