• DOLAR 32.373
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2324.5
  • ...
Kosova`daki Tarihi Camii, Restore Edilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Osmanlı padişahlarından 3. Murat ve 3. Mehmet`in sadrazamı Sinan Paşa tarafından 1594 yılında yaptırılan ve zamanla orijinalliğini kaybeden Kosova-Makedonya sınır şeridindeki Sinan Paşa Camii`nin restorasyon çalışmalarına başlandı. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ`ın da katıldığı törende konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ecdadın miras olarak bıraktığı eserleri gelecek nesillere aktarmak için gece-gündüz çalıştıklarını belirterek, tarihi caminin restorasyon çalışmalarının 1 yıl içerisinde tamamlanacağını söyledi.

Kosova`nın Kaçanik bölgesinde yaklaşık 500 yıl önce yaptırılan Sinan Paşa Camii`ni özgün kimliğine kavuşturmak için restorasyon çalışmalarına başlandı. Sadrazamlığın yanında Tunus`tan Yemen`e, İran`dan Mısır`a, Macaristan`dan Avrupa`nın içlerine kadar birçok bölgede Osmanlı ordularına komutanlık yapan Sinan Paşa tarafından inşa edilen ve zamanla güçsüz düşen tarihi cami, Büyükşehir Belediyesi`nin girişimleriyle Bursalı hayırsever işadamları Ali Yedikardeş ve İbrahim Alagöz tarafından orijinaline uygun hale getirilecek.

Sinan Paşa Camii`nin restorasyonuna yönelik çalışmaların başlatılması nedeniyle düzenlenen törende konuşan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Tırnova ile Kaçanik İslam Birliği Başkanı Dr. Besim İlizy de, tarihi Sinan Paşa Camii`nin restore edilmesinin ulusal hakimiyetin korunması açısından büyük önem arz ettiğini ifade etti.

Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, Bursa`yla Kosova`yı bir gördüklerini ve çalışmaları bu doğrultuda sürdürdüklerini belirterek, \"Kosovalı ve Kaçanikli yöneticilerin tek talebi, bölgelerinde bulunan tarihi eserlerin Osmanlı`nın gerçek sahibi uzman eller tarafından restore edilmesiydi. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak, Bursalı hayırsever işadamlarımızın desteğiyle çalışmalara başladık. `İşin en güzeli, en kısa zamanda bitenidir` diyoruz. İnşallah en geç önümüzdeki yıl bu camiyi avlusu ve çevre düzenlemeleriyle beraber tamamlayarak, açılışa hazır hale getireceğiz. Kosova için kültürümüz için hayırlı olsun\" dedi.

Törende konuşan Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Tırnova ile Kaçanik İslam Birliği Başkanı Dr. Besim İlizy de, tarihi Sinan Paşa Camii`nin restore edilmesinin ulusal hakimiyetin korunması açısından büyük önem arz ettiğini ifade etti. Restorasyon çalışmaları nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe`ye teşekkür eden Tırnova ve İlizy, Kosova`nın tam bağımsızlık yolunda Türkiye`nin de desteğiyle emin adımlarla ilerleyeceğini vurguladı.

Törende Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Kaçanikliler`in yoğun sevgi gösterileriyle karşılaştı. Sinan Paşa Camii`ne geldiklerinde alkış yağmuruna tutulan protokol üyeleri, konuşmaların ardından kurdele keserek restorasyon çalışmalarını başlattı. (Fethullah Özsoy - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir