• DOLAR 32.352
  • EURO 35.12
  • ALTIN 2309.78
  • ...

VAN- Beraberinde bulunan Van İli ve İlçeleri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri ile VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu`nu ziyaret eden Birlik Başkanı Sabri Yılmaz, ahırların yaşanan depremin ardından şehir merkezinin dışına çıkarılmak istendiğini ve bunun için de destek istediklerini söyledi. Ahırların şehir merkezinde olmasının büyük sorun teşkil ettiğini ve bu sorunun da sadece kendilerini değil, tüm Van`ın sorunu olduğunu ifade eden Yılmaz, hayvancılığın fazla kar marjı olmayan bir iş olduğunun altını çizerek, \"Biz tarıma dayalı hayvancılık yapmak istiyoruz. Bunun için de bizim en az 5 bin dönümlük bir araziye ihtiyacımız var. Bu arazinin en az 50 hayvan sahibi olan kişilere vereceğiz. Böyle bir uygulamanın hayata geçirilmesi durumunda ise en az bin 500 kişi başvuracaktır\" dedi.
Belediyenin böyle bir girişimin altında çıkmasının mümkün olmayacağının altını da çizen Yılmaz, devlet tarafından hazineye ait arazinin tahsisi durumunda belediyenin altyapısını kendilerine hazırlayacağını dile getirdi.

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu ise ahırların il dışına çıkarılmasının bu günün sorunu olmadığını ve bunun 20 yıl önce yapılması gereken bir iş olduğunu söyledi. Altyapı hazırlanmadan ahırların şehir merkezinin dışına çıkarılmasının yanlış olacağını vurgulayan Nadiroğlu, Türkiye`nin 5 ilinde uygulanmaya konulan Organize Hayvancılık Bölgeleri`nin birini de Van`da yapılması gerektiğini ve bu konuda VATSO olarak hazırlamış oldukları bir projenin bulunduğunu belirtti. Nadiroğlu, \"Van`da tarım ve hayvancılığın gelişimini hızlandırmak, bölgeler arası gelişmişlik farkının ortadan kardırmak ve hayvancılıktan yeterince faydalanmak amacıyla tarıma dayalı Organize Hayvancılık Bölgesi`nin kurulması için bir proje hazırladık. VATSO olarak Van`da kurulmasını öngördüğümüz tarıma dayalı organize hayvancılık bölgesi, ilimizin hayvancılık alanında mevcut potansiyellerinin hayata geçirilmesi açısından çok önemli olacaktır. Van Valimiz Münir Karaloğlu`nun bilgisi dahilinde yürüttüğümüz çalışmalarımızı Van milletvekilleri de desteklemektedirler. Ayrıca Bilim Sanat ve Teknoloji Bakanımız Sayın Nihat Ergün`ün onayı alınmıştır\" dedi.

 

Tarıma dayalı Organize Hayvancılık Bölgesi için yer tespiti yaptıklarının da altını çizen VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu, \"Tespit ettiğimiz yerler Van`ın Edremit ilçesi Dönemeç ve Gündoğdu köyleri ile Gürpınar ilçesinin Sakalar köyüdür. Bu köylerdeki meraların bir an önce tespit edilerek projenin uygulamaya geçirilmesi için çalışmalarımız devam etmektedir\" şeklinde konuştu. (Mahmut Aytekin-İLKHA)