• DOLAR 32.573
  • EURO 34.969
  • ALTIN 2437.88
  • ...
Saat Kulesi 130 Yıldır Dimdik Ayakta Duruyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ADANA - Adana Ulu Cami Mahallesi`nde Hükümet Caddesi üzerindeki büyük saat kulesi, Adana Valisi Abidin Paşa tarafından 1882 yılında yaptırılan ve 130 yıllık bir geçmişe sahip tarihi bir eser. Adana`nın Fransızlar tarafından işgali sırasında, Ermeniler tarafından tahrip edilen Saat Kulesi`nin makineleri Cumhuriyetin ilanından 2 yıl sonra 1925 yılında Almanya`dan getirtilerek yerine yerleştirdi.

Saat Kulesi kare prizma şeklinde olup 35 m yüksekliğindedir Halk arasındaki söylentiye göre bir o kadar yüksekliği de toprağın altındadır Kulenin içerisinde hem yukarıya, hem de toprak altına inen bir merdiveni bulunmaktadır Kulenin üzerinde baldaken şeklinde bir köşk olup, bunun dört tarafına saatin kadranları yerleştirilmiştir. Saat kulesi her saat başı, vakit belirleyen güçlü sesi ile Adana`nın birçok yerinden duyulur. Resmi dairelerdeki görevliler, işe başlama ve işten ayrılma saatlerini buna göre ayarlarlardı. Namaz vakitlerinde kolay bir şekilde belirlenirdi.

Günümüzde işlevini kaybetmeden devam ettiren büyük saat kulesi, Adana`ya gelenler tarafından tarihi mekân olarak ziyaret edilen ve en çok fotoğrafı çekilen yerlerden biri olmaya devam ediyor. (Mustafa Çiçek - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir