• DOLAR 32.579
  • EURO 34.825
  • ALTIN 2416.817
  • ...
Kadir Gecesi`nde Esed`e `Git` Diyecekler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suudi Arabistan Kralı Abdullah`ın girişimiyle 14 -15 Ağustos günlerinde yapılacak İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) Dördüncü Olağanüstü Zirvesi`nde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Suriye ve tüm Ortadoğu`da demokrasi temalı bir konuşma yapacak.

Gül de Esed`e, "Ülkelerin içerisindeki insan hakları ihlallerinin, insanlara karşı silahların kullanılmasının artık dünyada yeri yok. Değişimi kabul et ve git" mesajını gönderecek.

İİT toplantısı için, Suudi Kral, Esed`in en büyük müttefiki İran Devlet Başkanı  Ahmedinejad`a da davet gönderirken, Suriye`yi Zirve`ye davet etmedi. Ahmedinejad ise Zirve`ye katılacağını bildirdi.

Toplantılar Kraliyet Sarayı`nda olacak

Geçen sene Mısır`da düzenlemesi beklenen ancak 2013 yılına ertelenen Zirve`nin, Suudi Arabistan`da olağanüstü şekilde toplanması, birçok sembolik anlamı da beraberinde getiriyor.

Zirve`de, İran dışında tüm Müslüman Devlet Başkanlarının, Esed`e, "Kan dökmeye son ver. İktidarı, halkının meşru kabul ettiği bir yönetime bırakıp, git" çağrısı yapması bekleniyor.

Kral Abdullah, konuk Devlet Başkanları için, Kabe`den yalnızca 500 metre uzaklıkta bulunan Kraliyet Sarayı`nı tahsis etti. Sonuç Bildirgesi`nin yayınlanacağı zirvenin final gecesi ise, Müslümanlar için en kutsal günlerden biri kabul edilen Kadir Gecesi`ne denk geliyor.

İTT kaynakları, Kral`ın, Zirve`nin açılış ve kapanışında, Esed`e, "Kan dökmeye son ver ve görevinden çekil" temalı bir konuşma yapacağını ve kutsal günde yapacağı bu konuşmalar için titizlikle hazırlandığını dile getirdi. Diğer yandan Zirve`ye, halkının çoğu Hıristiyan olmasına karşın, Devlet Başkanları Müslüman olan Liderler de davet edildi.

Aynı şekilde, Senegal Devlet Başkanı, halkının çoğunluğu Müslüman olmasına karşın, kendisi Hıristiyan olduğu için Zirve`ye Müslüman bir temsilci göndereceğini açıkladı. Star

Bu haberler de ilginizi çekebilir