• DOLAR 32.377
  • EURO 35.052
  • ALTIN 2325.606
  • ...

HABER MRK - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nın, ÇKC` ye dahil olan çiftçilere ödenecek 2012 yılı mazot, gübre ve toprak analizi desteği uygulamalara ilişkin tebliğ Resmi Gazete`de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğe göre, mazot gübre ve toprak analizi destekleme uygulamaları ile ilgili belirtilen usul ve esaslara göre tarımsal faaliyette bulunan çiftçilere, dekar başına olmak üzere destek verilecek. Buna göre, yem bitkileri, hububat, yumru bitkiler, baklagiller, sebze ve meyve alanları için dekar başına 4 lira`mazot`, 5 lira da `gübre` desteği verilecek.Yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkileri alanları için 6,4 lira mazot ve 6,3 lira gübre desteği, süs bitkileri, özel çayır mera ve orman emvali alanları için 2,7 lira mazot, 3,7lira gübre desteği, toprak analizleri için ise 2,5 lira destekleme ödemesi yapılacak.

 

Konuyla ilgili Adana Ticaret Borsası tarafından yapılan açıklamada, mazot,gübre ve toprak analizi desteğinden faydalanmak isteyen çiftçilerin, ilçe müdürlüklerince oluşturulan müracaat takvimi doğrultusunda, en geç 31 Aralık`a kadar başvurmaları gerektiği belirtildi.

 

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
\"Çiftçilerin, ÇKS`ye kayıtlı oldukları İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri`ne başvuru yapmaları şart. Başvurularda ÇKS bilgilerinin güncellenmesi, kaydı yoksa kaydın yapılması esas alınacaktır. Üreticilerin 50 dekar ve üzeri parsellerinden kimyevi gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmeleri için son müracaat tarihi 31 Aralık`a kadar toprak analizi yaptırmaları gerekiyor. 50 dekardan küçük tarım arazileri için bu şart aranmayacak\" (Hakan Özbay - İLKHA)