• DOLAR 32.348
  • EURO 35.127
  • ALTIN 2307.9
  • ...
"Fırsatçılara derslerini vermek için bu yolu açtık"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye Esnaf Buluşması" programına katıldı. Başkent Voleybol Salonu’nda gerçekleşen programda Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir konuşma yaptı.

Konuşmasının başında buluşma programını gerçekleştiren Ticaret Bakanlığına ve esnaf kuruluşlarına teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Esnaf ve sanatkârlarımızı ülkemizin kilit taşı, birlik ve beraberliğimizin çimentosu olarak görüyorum. Bizim gözümüzde esnaf, hanelerimizin hariçteki üyesidir" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, esnafın dirliği, huzuru, refahı, mutluluğunu çok önemsediklerini, aile içindeki sıkıntının etkisi neyse, esnaftaki sıkıntının da aynı etkiye sahip olduğunu kaydetti.

Geçmişte gıda sektöründe esnaflık yapan biri olarak esnafları en iyi kendisini anlayacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Belediye Başkanlığı, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı dönemlerinde de fırsat buldukça esnaflarla bir araya gelmeye önem verdiğini bildirdi.

İktidarın her mücadelesinde esnaf ve sanatkârları yanlarında gördüklerine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gezi olaylarında, FETÖ’nün 17-25 Aralık emniyet-yargı darbe girişiminde, PKK’nın çukur eylemlerinde, DEAŞ’ın saldırılarında, 15 Temmuz darbe girişiminde yanımızdaydınız. Yurt dışından ve yurt içinden ülkemize yönelik her hücuma sizlerle birlikte göğüs gerdik. Hamdolsun, Türkiye’yi 17 yılda 3,5 kat büyüttük, bölgesinin ve dünyanın en itibarlı ülkelerinden biri hâline getirdik" değerlendirmesinde bulundu.

"Birçok kalemde ucuz ürünü vatandaşa ulaştırmak derdiyle hareket ediyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ağustos 2018’deki kur-faiz-enflasyon üçgeninde yürütülen ekonomik saldırı sebebiyle ciddi sıkıntılar yaşandığını bu esnada milletle, esnaf ve sanatkârlarla birlikte mücadele etmek yerine fırsatçılık yapmaya kalkanların çıktığını sözlerine ekleyerek, siyasette de ticarette de fırsatçılara karşı mücadele verdiklerini, milletin sebze ve meyve fiyatları başta olmak üzere, günlük hayatını doğrudan etkileyen fırsatçılıklar karşısında, haklı olarak çok öfkeli olduğunu söyledi.

Kendisinin de bu fırsatçılara karşı öfkeli olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Onun için bu tanzim satışları kurulması kararını aldık. Benim vatandaşıma yüksek fiyatlarla bu simsarların mal satmasını engelleyelim diye bu kararı aldık." ifadesini kullandı.

Seçim sonrasında belediyelerin organizasyonuyla, TESK, TESKOMB ve ilgili bakanlıkların tanzim satışları Türkiye’nin en ücra köşelerine kadar götürme konusunda adımlar atılabileceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, sadece sebze-meyve değil temizlik ürünleri ve başka birçok kalemde de ucuz ürünü vatandaşa ulaştırmak derdiyle hareket ettiklerini tekrarladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tanzim satışa başlamadan önce fiyatları makul kar seviyelerine çekilmesi çağrısında bulunduklarını ancak karşılık bulamadıklarını için tanzim satışa başladıklarını ifade ederek hükûmet olarak doğal gaz ve elektrik fiyatlarında yüzde 10 indirim yaptıklarını hatırlattı.

Akaryakıt fiyatlarını da vergi oranlarını değiştirmek suretiyle sabit tutmaya çalıştıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, pek çok destek programını hayata geçirerek reel sektörün rahatlamasını sağlamaya çalıştıklarını, bunlara karşılık birilerinin fırsatçılıkta ısrar etmesi üzerine kendi tedbirlerini almaya başladıklarını söyledi.

"Fırsatçılara karşı yürüttüğümüz mücadeleden en büyük faydayı esnaf ve sanatkârlarımız görecektir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, amacın esnaf ve sanatkâra rakip olmak, onların ekmeğini ellerinden almak olmadığına dikkati çekerek, "Biz, sadece fırsatçılara derslerini vermek için bu yolu açtık. İşlerin normale döndüğünü, milletimizin sırtına kene gibi yapışan fırsatçıların yola geldiğini gördüğümüzde artık bu tür yöntemlere ihtiyaç kalmayacak. Bizim işimiz zaten bu değil ki ya, biz şu anda bu işi yoluna sokalım diye bu adımları attık. Serbest piyasa ekonomisi kuralları çerçevesinde ama ahlakı, izanı, vicdanı elden bırakmayan esnaflarımıza, sanatkârlarımıza sonuna kadar destek olmayı sürdüreceğiz." şeklinde konuştu.

"Milletimizin ekmeğiyle oynayanlara derslerini veriyoruz"

Ahilik kültürünün yüceliğini örnekler vererek anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Şayet esnaf ve sanatkârlarımız kendi içlerinde ahilik değerlerine uymayan çürük elmaları ayıklar, fırsatçıların önünü keserlerse, devletin bu tür müdahalelerine ihtiyaç olmaz. Bir kez daha altını çiziyorum; biz esnafımızın, sanatkârımızın ekmeğiyle oynamıyoruz, tam tersine milletimizin ekmeğiyle oynayanlara derslerini veriyoruz, yaptığımız budur. Fırsatçılara karşı yürüttüğümüz mücadeleden en büyük faydayı esnaf ve sanatkârlarımız görecektir. Milletimiz kimin samimiyetle yanında olduğunu, kimin de fırsat bulunca elini cebine attığını görüyor. Bunun için yürüttüğümüz mücadelede en büyük desteği de sizlerden bekliyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün geçim sıkıntısı çekmek demek, eskiden olduğu gibi yiyecek ekmeğe, giyecek elbiseye, yakacak oduna, gidecek yola, yapacak işe sahip olmamak demek değildir. Hamdolsun tüm vatandaşlarımız bu imkânlara, bu hizmetlere sahiptir. Bugünkü mesele kuru ekmek bulmak değil sofrayı donatmak meselesidir. Bugün mesele herhangi bir elbiseye değil en güzel elbiseye sahip olmak meselesidir. Bugün mesele çalışacak herhangi bir işi değil en rahat ve en yüksek gelirli işi bulmak meselesidir" değerlendirmesinde bulundu.

Birkaç gün önce yaptığı bir konuşmada "Biz, Cudi’de, Gabar’da, Tendürek’te, Kandil’de F16’larımızla, Mehmetçiklerimizle teröre karşı bir mücadele veriyoruz. Buralarda uçaklarımızın yaktığı akaryakıtın, attıkları bombaların, Mehmet’imizin kullandığı silahtan çıkan mermilerin, tankta-topta kullanılan bütün o mühimmatın bedelini, fiyatını hiç düşünüyor musunuz?" dediğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu: "Bu millet, bu devlet tarihinde 18 Mart 1915’te Çanakkale’de bir tas çorbayı kardeşi Mehmet’le beraber paylaşan bir kültürün mensubudur. Bizim karşımıza patates, domates, patlıcan, sarımsak vesaire bunlarla çıkanlar inanın stoklarda bunları çürütmüşlerdir. Soğanı da çürütmüşlerdir, patatesi de çürütmüşlerdir, sarımsakları da çürütmüşlerdir, bunları hep yakaladık. Çıkmış bir tane Genel Başkan Bayan o da diyor ki; mermiye bunları birbirine karıştırıyor diyor. Sen siyaseti birbirine karıştırıyorsun da farkında değilsin, önce bunları bir defa masaya iyi yatıralım."

Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin Türkiye’nin en büyük şansı olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, maruz kalınan saldırıların kısa sürede etkisiz hâle getirilmesinde, Suriye’de krizinde bölgedeki tüm aktörlerin en önemli muhatabı hâline gelinmesinde bu sistemin çok büyük faydalarını gördüklerini anlattı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir