• DOLAR 32.375
  • EURO 35.365
  • ALTIN 2323.92
  • ...
VAN - Van`ın da içinde bulunduğu 6. Teşvik Paketi uygulandığı 1 Ocak 2012 gününden beri birçok kesim tarafından umutla karşılanmıştı. Ancak şu ana kadar beklentilerin bir türlü gerçekleşmediği görülüyor.

Konu ile ilgili 6. Teşvik paketini şu anki gelinen durumunu İlke Haber Ajansı`na değerlendiren VATBO Başkanı Feridun Irak, teşvik paketinin Van ili için beklentilere şu ana kadar cevap veremediğini söyledi. Irak, bölgenin gelişmiş sektörüne göre teşvik paketlerinin yapılması gerektiğini söyleyerek bu konuda tarım bakanlığının uyguladığı teşvikin örnek oluşturduğunu ifade etti.

Türkiye Geneli İçin En İyi Teşvik Ancak…
Irak, \"Türkiye geneli için bugüne kadar yapılan teşviklerin en iyisi olduğunu söyleyebilirim. Ancak ilimiz açısından baktığımızda bizim beklentilerimize cevap vereceğini hiç sanmıyorum. Geçmişten bugüne düzenlenen teşviklere baktığımızda geri kalmış bu bölgenin kalkınmışlık farkının giderilmesi için hep şu uygulanmaya çalışıldı. Batıdaki iş adamlarının bölgeye gelip yatırım yapmaları hedeflendi bu teşvikle. Batıdan buraya ciddi yatırım olmadı ama. Van organize sanayi 1998`den beri kuruludur.

Organize Sanayi bölgesinde veya Van`da orta ölçekli bir fabrika yoktur. Bütün fabrikalar KOBİ kapsamındadır. Hepsi atölye boyutlarındadır. Bunca zamana baktığınızda batıdaki iş adamlarının bu bölgeye yatırım yapmasını hedefleyen teşviklerin bir işe yaramadığını görüyoruz\" dedi.

Teşvikler Doğru Düzenlense En İyisi Yaparız
Irak, teşvik paketiyle asıl beklentilerinin, bölge insanın ve bölge girişimcilerini sahaya indirecek teşviklerin düzenlemesi olduğunu söyleyerek, \"Yıllardan beri uygulanan bu teşvik paketiyle insanlarımız arasında: `Bizim elimizden hiç bir şey gelmez, batıdakiler gelsin bizi kurtarsınlar, biz yanlarında çalışalım` gibi bir psikoloji oluşmaya başladı. Oysa biz en iyisini yaparız, en kabiliyetlisini yaparız. Yeter ki teşvikler doğru düzenlensin\" ifadelerini kullandı.

Teşvikleri son derece eksik bulduğunu belirten Irak, bunun nedenini, \"Bizi temsil eden siyasetçilerimiz maalesef bu konuda istenilen performansı gösteremiyor. Batıdaki parlamenterler, batıdaki meslek kuruluşlarını son derece ciddiye alırlar. Daha bu düzenlemeleri yapılması aşamasında müdahil olmaya başlarlar ve onların istediği gibi düzenlemeler ortaya çıkar\" diye kaydetti.

En Düzenli Teşvik Tarım Bakanlığı`nındır
Uygulanan bunca teşvik paketlerinin içinde düzenli paketlerin de olduğunun altını çizen Irak, \"Genel teşviklerin dışında çok güzel bir teşvik var: Tarım bakanlığının vermiş olduğu teşvik. Bu arada depremden dolayı tarım bakanlığının il teşkilatının göstermiş olduğu performanstan dolayı teşekkür ediyorum. Anında yapılması gerekenleri yapmışlardır. Verilmese gereken desteği vermişlerdir. Bu bölgede yapmış olduğumuz hayvancılık yatırımlarını sadece bu bölgede yaparsanız sizin alacağınız hayvanın yüzde kırkını hibe ediyor, yapacağınız işletmenin yüzde otuzunu hibe ediyor, alacağınız makinelerin yine yüzde kırkını hibe ediyor. İşte bu, doğru sektörün doğru yerde teşvikine örnektir. Bu, vatandaşı sahaya indirecek bir teşviktir\" dedi.

Allah, Her Coğrafyaya Farklı Potansiyeller Vermiştir
Her bölgenin kendine ait güçlü bir sektörünün var olduğunu söyleyen Irak, sözlerine şöyle son verdi: \"Allah, her coğrafyaya farklı potansiyel hatta her coğrafyada yaşayanlara farklı kabiliyetler vermiştir. Doğu Anadolu Bölgesi, çayır ve meraların yüzde doksanına sahiptir. Hayvancılık için en ideal iklim olan eksi 20 ile artı 30 aralığını Allah, bu bölgeye vermiştir. Demek ki bizim olmazsa olmaz birinci sektörümüz hayvancılıktır. Hemen arkasından gelen çok güçlü sektörlerimiz olan turizm, madencilik, yer altı zenginliklerimiz var. İyi sektörlerin iyi belirlenmesi, bizim güçlü olduğumuz sektörlerde Doğu Anadolu Bölgesine verilmesi gereken teşviklerin, sadece Doğu Anadolu bölgesine verilmesidir. Geri kalmış bölgelerin tamamına böyle bir uygulama yapılmalıdır. Bu uygulama yapıldığı zaman batıdaki iş adamlarımız da gelir yatırım yaparlarsa onlar başımızın tacıdırlar, buyursunlar.\" (Fırat Arslan/Sinan Bilici- İLKHA)