• DOLAR 32.494
  • EURO 34.989
  • ALTIN 2431.985
  • ...
Eczane Stok Zararlarımız Karşılanmadı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti ve Bölge Eczacı Odaları Başkanlarının Ankara`da düzenlemiş oldukları Danışma Kurulunun sonuç deklarasyonunda yasal düzenlemelere rağmen eczane stok zararlarının telafi edilmediği ifade edildi.

 

Kasım 2011`de Sağlık Uygulama Tebliği ve Beşeri İlaç Fiyat Kararnamesi`nde yapılan değişiklikler ile bir kez daha ilaç fiyatlarının düştüğü ve kamu kurum ıskontolarının arttığı belirtilerek, aradan geçen süre içerisinde hukuksal düzenlemelere rağmen eczaneleri adeta bir yangın yerine çeviren stok zararlarının ödenmediği belirtildi.

 

Açıklamada, \"Gerek Sağlık Bakanlığı gerekse Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından eczacının stok zararının telafisi konusunda mevzuatta kimi düzenlemeler yapılmış olmakla birlikte, bu düzenlemelerin yaşama geçirilmesi noktasında ilgili bakanlıklar sorumluluklarının gereğini yapmamışlardır. Kamu otoritesini temsilen 17 Kasım`da Türk Eczacıları Birliği`nin 38. Olağan Büyük Kongresi`nde konuşma yapan Sayın Çalışma Bakanı Faruk Çelik, stok zararlarının telafisi için yüzlerce eczacı önünde taahhütte bulunmuş olmasına rağmen verilen taahhütler o günden bu yana karşılık bulmamıştır\" denildi.

 

İlaç fiyatları ile ilgili düzenlemelerin aslî muhatabı konumunda bulunan ilaç firmalarının da üzerlerine düşeni yerine getirmedikleri ve ısrarlı bir biçimde kaçındıkları dile getirilen açıklamada, \"Son kamu kurum ıskontoları yürürlüğe girdiğinde yan yana gelerek bu indirimleri uygulamayacaklarını ilan eden ve ticarî teamüllere aykırı biçimde ıskontoları sıfırlayan ilaç firmaları, konu eczacıların stok zararlarını karşılamak olunca harekete geçmeye yanaşmadıkları, dağıtım kanallarının ise üstü örtülü bir biçimde ilaç firmaları ile hareket ederek, eczacıların kesmiş olduğu stok zararı faturalarını almamaktadırlar\" ifadelerine yer verildi.

 

Son olarak İlaç firmaları ve onlarla birlikte hareket edan dağıtım kanallarına seslenilerek, \"Çeşitli gerekçelere sarılarak üzerinize düşen yasal yükümlülükleri yerine getirmeme tutumundan bir an önce vazgeçiniz. Aksi halde, yasaların bize verdiği, üyelerimizin hak ve menfaatlerini koruma görevi doğrultusunda, sorumluklarını yerine getirmeyen ilaç firmalarına ve dağıtım kanallarına karşı hukuksal süreçler dâhil olmak üzere kolektif irademiz ve örgütsel birlikteliğimizden aldığımız güçle hareket edeceğimizi kamuoyuna ilan ediyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı`nı ise, verilen sözlerin ve çıkarılan düzenlemelerin arkasında durarak sorunun çözümü noktasında daha fazla seyirci kalmamaya davet ediyoruz\" denildi. (Osman Öksüz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir