• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Fas`taki Cezaevlerinde İsyan Çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Resmi haber ajansı MAP ile bağımsız haber sitelerinin duyurduğuna göre, İslamcı mahkumların işkence, adil olmayan yargılamalar ve kötü muamele gördükleri yönündeki suçlamalarını hükümet reddediyor. Mahkumlar, salıverilmeleri ya da davalarının derhal yeniden görülmesini talep ederken, hükümet mahkumların adil yargılandıklarını ve yasalara uygun muamele gördüklerini kaydediyor.

Fas`daki Selefist Cihat örgütünün liderliğindeki ayaklanmanın, ülkedeki reform talepleriyle bağlantılı olduğu yorumları yapılırken, 20 Şubat hareketinin düzenlediği sokak gösterilerinde mahkumların işkence şikayetlerinin de gündeme geldiğine, parmaklıklar arkasındakilerin cep telefonlarıyla verdikleri demeçlerin internette sık sık yayınladığına işaret ediliyor.

Haberlerde, başkent Rabat yakınlarında Sale`de bulunan cezaevinde dün, çoğu saldırı planlamak ve şiddeti desteklemekten mahkum yaklaşık 300 dinci militanın başlattığı isyanı bastırmak için cezaevi görevlilerinin göz yaşartıcı bomba ve copla müdahale ettiği kaydedildi.

Sale hastanesinin bir doktoru dün 19`ü güvenlik görevlisi, 5`i gardiyan 39 kişinin yaralandığını açıkladı.
İnsan hakları eylemcileri, yetkililerin, çoğu aktif mahkumları başka cezaevlerine nakletmeye çalışması ve cep telefonları ile kameralara el koymasıyla huzursuzluğun başladığını söylüyor.

Bağımsız olduğu kaydedilen bir haber sitesi (Lakome.ma) ayrıca, iki ayrı cezaevinde boyunlarına ilmek geçirerek intihar tehdidinde bulunan 8 mahkumun video görüntülerini yayınladı.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir