• DOLAR 32.599
  • EURO 34.803
  • ALTIN 2509.766
  • ...
Patlamada "tedbir alınmadığı" iddiası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep'in merkez Şahinbey ilçesinde dün meydana gelen doğal gaz patlaması nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti, dört kişi yaralandı. Patlamada çok sayıda ev, işyeri ve araçta büyük çapta maddi hasar oluşurken, yapılan hasar tespit çalışmalarının ardından riskli olan 2 bina belediye ekipleri tarafından iş makineleriyle yıkıldı.

Olay, dün Şahinbey ilçesinin İstiklal Mahallesi'nde meydana geldi. Mahalledeki bazı rögar kapakları ile 2 katlı binada gaz sıkışması sonucu patlama meydana geldi. Bölgede oturanlar patlama ile neye uğradıklarını şaşırırken, can havliyle kendilerini sokağa attı.

Kiracı olarak oturdukları binada doğalgaz patlaması sonucu yaralanan Ayşe Bilici’nin hayatını kaybettiği, 85 yaşındaki eşi Mehmet Bilici'nin ise hastanedeki tedavisinin devam ettiği öğrenildi. Binadaki patlamanın etkisiyle evin duvarları yıkılırken, bütün eşyalar da dışarıya savruldu ve patlama nedeniyle birçok ev ile işyerinin camlarının kırılmasıyla da mahalle adeta savaş alanına döndü.

Doğal gaz patlamasında ihmal olduğunu iddia eden mahalle sakinleri, olaydan 3-4 gün öncesinden sızıntının olduğunu ve bu durumu doğal gaz dağıtım şirketine bildirdiklerini ama yeterince önlem alınmadığını ileri sürdüler.

Doğal gaz patlamasında ev ve işyerleri büyük çapta hasar gören vatandaşlar, olay anını İLKHA’ya anlattı.

“Birkaç gündür mahallede doğal gaz kokusu vardı”

Patlamada işyerinde maddi hasar oluşan terzi Musa Gündoğdu, “Saat 13.15’te art arda bomba patlaması gibi ses geldi. Meğerki doğalgaz patlamasıymış. Biz bomba atıldı zannettik ve mahallelinin hepsi deprem olmuş gibi dışarı kaçtı. Zaten evlerin camları, kapıları hepsi kırıldı. İnsanlarda korkudan dışarı çıktılar. Olaydan sonra itfaiye, polis geldi. Herhalde zannedersem 3-4 tane yaralı var. Yaralıları ambulanslarla götürdüler. Patlama sonucu kimisinin evi yıkıldı. Kimisinin arabası pert oldu. Ben de terziyim, benim de dükkânımda maddi hasar oluştu. Patlama esnasında arkadaşımla birlikte içerde oturuyordum. Patlama olunca arkadaşım dükkânın içinde yere düştü. Sonra da camlar başımızın üzerinde uçmaya başladı, camlar başımıza değmesin diye korkudan eğildik. Zaten bir anda oldu. Birkaç gündür mahallede doğal gaz kokusu vardı. Ben bu sabah dükkâna geldiğinde de koku vardı. Komşularla kendi aramızda ‘Acaba tüp kaçağı mı var?’ diye konuştuk. Meğer doğal gaz kokusuymuş. Zaten doğal gazcıları da çağırdılar. Halen gaz kaçağının yerini bulamadılar.” dedi.

“Bize ‘Belediye rögarlara ilaçlama yapmış, bu ilaç kokusu’ dediler”

Mahallede pide fırını işleten ve işyerinde maddi hasar oluşan Mecit Cihan da “Sabahleyin saat 07.00 gibi iş yerimi açtım. İş yerime geldiğimde bir doğal gaz kokusu vardı. Karşı komşumuz da 187’yi aradı. Mahalleye gelen ekiplere her taraftan gaz kokusu geldiğini söyledik. Bize ‘Belediye rögarlara ilaçlama yapmış, bu ilaç kokusu.’ dediler. Biz de ‘Bu ilaç kokusu değildir, gaz kokusudur.’ dedik. Bize ‘Muslukları açın rögarlara su giderse bu koku gider.’ dediler. Daha sonra 09.30 gibi dükkânımızın üst tarafında bir patlama oldu. Rögar kapaklarını havaya fırlattı. Daha sonra üst caddelerde patlamalar oldu ve daha sonra öğle saatlerinde biz çalışıyorduk ve çalıştığımız yerde çok şiddetli bir patlama oldu. Patlamanın ardından bizim dükkânların camları kırıldı. Cam kırıkları yüzümüze geliyordu. Camlar bizi parçalamasın diye kendimizi arka tarafa doğru attık. Daha sonra baktık sokaklarda kaçışma var. Sonra gökyüzünde toz bulutları gördük. Daha sonra itfaiye, ambulans, polis geldi. 3-5 tane yaralı olduğunu söylüyorlar. Biz yaralıları görmedik. Zaten olay yerine gitme şansımız olmadı.” ifadelerini kullandı.

“Camların üzerine düşmesi sonucu başımdan yaralandım”

Patlamanın meydana geldiği binanın yakınlarında market işleten ve patlamanın etkisiyle marketinin camlarının kırılması sonucu başından yaralanan Memik Aslan ise “Saat 13.30 sıralarında bir patlama sesi duyduk. Yarım saat sonra bizim mahallede doğal gaz patlaması oldu. Bizim market ile doğal gaz patlamasının olduğu ev arasında yaklaşık 50 metre bir mesafe vardı. Patlama bizim iş yerimizi de ciddi anlamda zarara uğrattı. Patlama saat 14.00 gibi oldu, biz de dükkândaydık. O esnada müşterilerimiz vardı, onlarla ilgileniyorduk. Patlama esnasında marketimizin camları kırıldı. Ben de hafif bir şekilde başımdan yaralandım. Ciddi anlamda korktuk halen o korku üzerimizde ve halen patlamanın paniği içerisindeyiz.” şeklinde konuştu.

“Gaz kokusundan dolayı sobayı yakmadık”

Mahallede yoğun gaz kokusu olduğu için korktuklarından dolayı sobayı bile yakmadıklarını belirten ve patlamada evinde hasar oluşan Ahmey Bey de şunları söyledi:

“Patlamanın etkisiyle evimin camları kırıldı. Televizyonum ve bazı eşyalarım kırıldı. Dün gece de saat 23.00 gibi bana dışarıdan gaz kokusu geliyordu. Evde misafir vardı ve misafiri uğurladıktan sonra gaz kokusunun arttığını fark edince sobanın kovasını söndürüp, dışarı çıkardım ve sabaha kadar da sobayı yakmadık. Sabah kahvaltısı yapıyorduk. Kahvaltı yaptığımız esnada birden patlama sesi geldi, evlerimizin camları kırıldı, televizyon yere düştü. Çocuklarımı evde tutmuyorum. Tekrar bir şey olur korkusuyla kardeşlerime gönderdim. Şu an ne olacağını bilmiyoruz.”

“Evimiz yıkıldığı için sokakta kaldık”

Patlamada evi yıkılan Adile Öztürk ise “Olay öğleden sonra oldu. Çocuklarıma birlikte evdeydik. Dün geceden beri bir koku vardı. Oğlum sabah işe gittiğinde evde durmayınca ‘Çok ciddi bir koku var.’ dedi. Zaten patlama olur olmaz gelinlerim ve torunlarım ayakkabısız bir şekilde sokağa kaçtılar. Evim de ne duruma geldi bilmiyorum. Çünkü korkudan dışarı kaçtık. Evim iki katlı tamamı da hasar görmüştü. Biz hemen dışarı kaçtığımız için bizim binada yaralanan olmadı ama diğer komşumuzun evin de oturan kiracıları yaralandı. Maddi hasarımız büyük, devlet gelsin bize yardım etsin. Dört ev meydanda kaldık. Evimiz yıkıldığı için bu şekilde sokakta kaldık.” diye konuştu.

“Büyük bir ihmalkarlık var”

Patlamadan günler öncesinde mahallede aşırı gaz kokusunun geldiğini ileri süren Fatma Özaslan da “Mahallemizde dört gündür gaz kokusu vardı. Evde zehirlenip ölmemek mümkün değildi. Dün gece zehirlenme korkusuyla kapıları ve pencereleri açtık. 2-3 gündür doğalgaz ekiplerini arıyorlar, cevap veren yok. Gaz kokusu bugün daha kötüydü. Patlamadan önce yine aradılar yine cevap yoktu. Artık olmadı öğle namazını kıldık ve zehirlenme korkusuyla komşuya gittik. Evde kalsaydık zehirlenecektik. Komşuya gittik, daha oturmadan bir patlama sesi geldi. Patlama sonucu her iki ablamın evleri yıkıldı. Ablalarımdan ve çocuklarından yaralanan yok ama psikolojimiz altüst oldu. Ablalarım zaten mağdur. Şu anda sokakta bekliyoruz. Cumhurbaşkanımız fakirlerin bu durumunu görsün, hepimiz mağduruz. Şu anda hepimiz sokakta kaldık. Bu insanlara yazık! Biz dört gündür bu kokuyu çekiyorduk. Yetkilileri defalarca aramamıza rağmen gelmiyorlardı. Büyük bir ihmalkârlık var.” şeklinde konuştu.

“Evlerimizde büyük hasar var”

Dursun Genç de “Evlerimizde büyük hasar var. Allah'a şükürler olsun can kaybımız yok. Mahallemizde 2-3 gündür bu koku vardı. Bu durumu da yetkililere bildirdiğimiz halde her herhangi bir müdahalede bulunmadılar. Hepimiz şikâyetçiyiz.” diye belirtti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

























Bu haberler de ilginizi çekebilir