• DOLAR 32.359
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2291.653
  • ...
Gazze`de Teravih`i Başbakan Kıldırıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yaklaşık 1 milyon 800 bin kişinin yaşadığı Gazze`de nüfusun büyük kısmı genç ve çocuklardan oluşuyor. Yüzölçümü itibarıyla dünyanın en yoğun bölgelerinden biri olan Gazze`de yaşayanlar, yoklukların yanı sıra elektrik kesintileriyle de mücadele etmek zorunda kalıyor. Gazze`nin bir bölümüne İsrail, kalan bölümüne de Mısır tarafından elektrik verilirken, İsrail`in elektrik sağladığı bölgelerde uzun süreli elektrik kesintileri yaşanıyor. Bu durum, Gazze`de günlük hayatı olumsuz etkilerken, kullanılan jeneratörler de İsrail`in uyguladığı yakıt ambargosu nedeniyle yetersiz kalıyor.

İkinci intifadanın ardından yaralar sarılmaya devam ediyor. Binaların yaklaşık yüzde 80`i onarılırken, boş arazilere de birçok yeni bina inşa ediliyor. Yüksek binaların yanında müstakil lüks evlerin inşaatı da göze çarpıyor.

Onarımın tüm hızıyla devam ettiği bölgede binalardaki mermi izleri, çatışmanın izlerini yansıtıyor. İsrail tarafından uygulanan ambargo, inşaat malzemelerini kapsadığı için yıkılan binaların işe yarayacak bütün parçaları yeni binalarda kullanılıyor.

Yerel kuvvetler, güvenlikten sorumlu

Gündüz Filistinli asker ve polislerin güvenliğini sağladığı Gazze şeridinde, gün batımı ile İzzeddin el-Kassam Tugayları sokaklara çıkıyor. Genelde kullandıkları siyah ve yeşil maskeleri, kamuflaj elbiseleri, ellerindeki kaleşnikof tüfekleriyle sokaklarda tek başlarına dolaşarak güvenliği sağlayan İzzeddin el-Kassam Tugayları özel savaş eğitimi alan gönüllü askerlerden oluşuyor.

Tüneller, sınır kapısı gibi kullanılıyor

Gazze ile Mısır`ı bağlayan Refah Sınır Kapısı`ndan Gazze`ye girmek isteyen Filistinlilerin geçişine izin verilirken, diğer ülkelerden gelenlerin geçişine izin verilmiyor. Yaklaşık iki hafta süren bürokratik işlemler sonucu çıkan izin bile sınır kapısındaki görevlinin inisiyatifiyle iptal edilebiliyor.

Uzun süre beklemek istemeyenler ise Gazze`den Mısır`a geçişler için kullanılan yer altı tünellerini tercih ediyor. Yaklaşık 500 tünelin bulunduğu bölgede sadece 100 tanesinin inşaat ve güvenlik anlamında risk taşımadığı belirtiliyor. 100 dolar ödeyerek geçilen tünellerin uzunluğu 100 ile 800 metre arasında değişiyor. İsrail, yerini tespit ettiği tünelleri bombaladığı için giriş ve çıkış yerleri gizli tutulan bu tünellerde bugüne kadar yaklaşık 500 kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor.

İsrail`in önceki yıllarda başlattığı seracılık faaliyetleri, Gazzeliler tarafından halen devam ettiriliyor. Ağırlıklı olarak sebze ihtiyacının karşılandığı seralardan alınan ürünlerin Gazze`nin ihtiyacını büyük ölçüde karşılarken, balıkçılık da önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir