• DOLAR 32.541
  • EURO 34.919
  • ALTIN 2425.798
  • ...
4 Köy Boşaltılacak, Dünyada İlk Uygulanacak!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`ndan alınan bilgiye göre, KKTC`nin içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacına uzun vadeli çözüm olması amacıyla yapımına başlanan Alaköprü Barajı, Anamur`a bağlı Akine, Ormancık, Sarıağaç ve Çaltıbükü köylerinin yerinin değiştirilmesi zorunluluğunu doğurdu.

Baraj yapımından etkilenen köylerin iskan çalışmalarını da Yapı İşleri Genel Müdürlüğü İskan Dairesi Başkanlığı üstlendi.

Akine, Ormancık, Sarıağaç ve Çaltıbükü köylerinin İskan Kanunu kapsamında taşınmasına uygun bulunan yerler, Orman ve Su İşleri Bakanlığı`nın görevlendireceği orman kadastro komisyonları tarafından Maliye Hazinesi adına orman sınırı dışına çıkartılacak ve bedelsiz olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`na devredilecek.

-339 aile hak sahibi-

İskan duyuruları sürecinin ardından yapılan çalışmalar sonucunda 4 köyden toplam 339 aile hak sahibi belirlendi.

Orman sınırları dışına çıkarılan alanların kadastro çalışmaları devam ederken, sürecin sonunda söz konusu arazinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`na tahsisi gerçekleştirilecek.

Devlet eliyle iskan çalışmaları çerçevesinde yapılacak konut, işletme ve ortak sosyal tesisler hak sahiplerine düzenlenecek toplantılarla tanıtılacak, onların da görüş ve önerileriyle projeler belirlenecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nca iskan kapsamında belirlenecek imar planı, altyapı, sosyal donatı, kamu binaları yapımı ve benzeri maliyetler, DSİ Genel Müdürlüğü`ne bildirilecek. DSİ Genel Müdürlüğü`nün gerekli bütçeyi aktarmasının ardından imalatlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nca gerçekleştirilecek.

Hak sahiplerinin geçici borçlandırma işlemlerinin ardından kesin borçlandırma işlemleri yapılarak; konut, işletme ve tarım arazileri kurayla belirlenerek teslim edilecek.

Anamur Çayı üzerine 88 metre yüksekliğinde ve toplam 130,5 milyon metreküp depolama hacmine sahip olacak şekilde inşa edilen Alaköprü Barajı`nın Mart 2014 tarihinde bitirilmesi planlanıyor.

-Deniz boru hattı dünyada ilk-

Anamur (Dragon) Çayı üzerinde tesis edilecek Alaköprü Barajı`ndan alınacak su, dünyada ilk defa 80 kilometre uzunluktaki deniz boru hattıyla ve deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte askıdaki bir boru hattıyla Girne yakınlarında inşa edilen Geçitköy Barajı`na aktarılacak.

Projeyle yılda 75 milyon metreküp su KKTC`ye taşınacak. Bu suyun yüzde 50,3`ünün içme suyu, yüzde 49,7`sinin ise sulamada kullanılacak. Geçitköy Barajı`nda biriktirilecek suyla 48 bin 240 dekarlık arazide yapılacak sulu ziraatle büyük bir gelir artışı da sağlanacak.

AA
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir