• DOLAR 32.59
  • EURO 34.788
  • ALTIN 2404.994
  • ...
19 Çakmağa Örgüt Üyeliğinden 7,5 Yıl Hapis
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İzmir`de kahvecilik yapan ve "yüzde 80 engelli, çalışamaz" şeklinde raporu bulunan 52 yaşındaki Arif Pelit`in, evinde bulunan 19 çakmak delil gösterilerek aldığı hapis cezası Yargıtay 9. Ceza Dairesi`nce oybirliğiyle onandı.

İzmir Özel Yetkili 10. Ağır Ceza Mahkemesi`ne sunulan İzmir İl Emniyet Müdürlüğü raporunda, "Bulunan 18`i boş, biri az dolu, 19 çakmağın bomba düzeneği haline getirilmesi mümkün değildir" yazılıydı.

DURUŞMA SAVCISI ``SUÇ İŞLENMEMİŞ`` DİYEREK BERAAT TALEP ETMİŞTİ

Duruşma Savcısı Ali Çelik`in "suç işlenmemiştir, suç işleneceğine dair somut kanıt da bulunamadı" diyerek talep ettiği beraat kararına, Yargıtay Savcısı Okan Beğar da "ceza için yeterli gerekçe yok" diyerek katılmış ve Pelit`in beraatini istemişti. Ancak savcının mütalaası dikkate alınmadı.

10 aydır İzmir 1 No`lu F Tipi Cezaevi`nde tutuklu bulunan Pelit`in, Türk Ceza Kanunu`nun (TCK) 314/2. maddesi uyarınca, "örgüt üyesi olmaktan" aldığı 7 yıl 6 aylık hapis cezası kesinleşmiş oldu.

``EMNİYET: ÇAKMAK SUÇ UNSURU DEĞİL``

İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi`nde "tedaviyle dahi çalışma olanağı vermeyen yüzde 80 oranında psikotik bozukluk" ve "yüzde 15 oranında ortopedik bozukluk" teşhisi konulmuş olan Pelit, bir kahvede çalışıyordu. 17 Kasım 2007`de Karşıyaka`daki evine polis baskını yapıldı. Evindeki aramada, 19 çakmak "ele geçirildi."

Pelit`in "Polisler içeri girer girmez üzerime atlayıp beni yere yatırdılar, kelepçe takıp yumrukladılar" diyerek bulunduğu suç duyurusu takipsizlikle sonuçlandı.

Pelit kendisini mahkeme şöyle savundu: "Sadece Temel Haklar ve Özgürlükler isimli derneğe üyeyim ama sabah 06:00`dan akşam 22:00`ye kadar kahvede çalışıyorum zaten. Ayda ortalama 450 TL kazanıyorum, kahveden başka bir şeye vakit ayıramıyorum.

Evimde çakmak olması normal, günde iki paket sigara içiyorum. Çakmakların bazıları kahvede unutulan çakmaklardan" İzmir İl Emniyet Müdürlüğü, çakmakları inceleyerek mahkemeye sunduğu raporunda, "Çakmaklar suç unsuru oluşturmaz" dedi.

Savcı Çelik de mütaalasında, "ortada işlenmiş bir suç yok" diyerek beraat istedi ancak İzmir Özel Yetkili 10. Ağır Ceza Mahkemesi Pelit`i "suçlu" buldu ve 24 Ekim 2011`de 7 yıl 6 ay hapis cezasına hükmetti. Dosya Yargıtay 9. Ceza Dairesi`ne gönderildi.

``ADALETE UYGUN BİR KARAR DEĞİL``

Yargıtay, 16 Mayıs`ta kararını açıkladı, Pelit hakkındaki şu mahkeme kararını oybirliğiyle onadı:

"Evinde yapılan aramada ele geçirilen ve hayatın olağan akışına uygun düşmeyecek çoklukta çakmak ve maytapların örgütsel amaçla kullanılabilecek nitelikte olmaları gerekçesiyle Devrimci Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi`ne (DHKP-C) üyelikten 7,5 yıl hapisle cezalandırılmasına..."

Pelit, "suç işlemediği ve suça kastı olduğuna dair somut delil bulunamadığı" gerekçesiyle "örgüt propagandası" suçlamasından beraat etti.

Pelit`n Avukatı Dinçer Çalım, "üçüncü yargı paketiyle özel yetkili mahkemeler kaldırılırken, kanunun gerekçesinde bu mahkemelerin `adalete uygun karar vermesi mümkün değildir` şeklinde bir açıklama vardı. Gerekçenin doğruluğunu bu davayla da görmüş olduk" dedi.

Kaynak: Bianet
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir